Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán izraeli látogatása morális kudarc, valós fenyegetés Izraelre nézvést

Orbán izraeli látogatása morális kudarc, valós fenyegetés Izraelre nézvést Orbán izraeli látogatása morális kudarc, valós fenyegetés Izraelre nézvést

Orbán Viktor miniszterelnök – Szijjártó Péter külügyminiszter kíséretében – ma Izraelbe érkezik hivatalos látogatásra. A Haaretz című baloldali irányzatú lap Orbánt az európai jobboldali fordulat jelképének nevezi. Kiemeli azt, hogy a vizit programjában nem szerepel találkozás vezető palesztinokkal. A magyar kormányfő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytat megbeszélést, valamint ellátogat a Jad Vasem intézetbe és a Nyugati falhoz.

A Haaretz egyik véleménycikke antiszemitának, rasszistának, iszlámgyűlölőnek, demagógnak, provokátornak és hazugnak nevezi a magyar látogatót, aki ellensége a demokráciának és az emberi jogoknak, gyűlöli a jogot és a felvilágosodást.

A Maariv című izraeli lap ugyanakkor Köves Slomónak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjének a bírálókat megnyugtatni kívánó nyilatkozatát ismerteti, amely szerint Orbán Viktor az Európai Unión belül egy új, Izrael-barát irányvonal vezetőjének számít.

Orbán izraeli látogatásával szintén foglalkozott már előzetesen az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál. Ranaan Eliaz cikke szerint a vizit ténye önmagában morális kudarccal ér fel, és valós fenyegetést jelent Izraelre nézve. A szerző, aki két olyan szervezetet is irányít, amely az európai–izraeli kapcsolatok erősítésén dolgozik, úgy véli: a bevándorlásra Európa egyes részeiben adott válasz brutálisan emlékeztet arra, milyen gyorsan leromolhatnak az erkölcsi normák. Eliaz abszurditásnak nevezi, hogy Jeruzsálemben olyan illiberális vezetőket fogadnak, akiknek a célja a bevándorlás megszüntetése. Netanjahu – írja az EurActiv szerzője – azért udvarol Lengyelországnak, Magyarországnak és másoknak, hogy megossza és gyengítse az Európai Uniót. Az európai szélsőjobboldallal való szövetkezésből elkönyvelhető rövidtávú politikai nyereség azonban nagyon költségesnek bizonyulhat Izrael számára – figyelmeztet Ranaan Eliaz.

Ami a zsidóság magyarországi helyzetét illeti, a szerző úgy véli, az nem tekinthető biztonságosnak, szerinte Orbán antiszemita „felhangjai” veszélyt jelentenek.

Miért éppen Orbánt fogadja díszvendégként Netanjahu? – teszi fel a kérdést a konzervatív, nagy példányszámú hamburgi Die Welt. A cikk szerzője megállapítja: Izrael csöndben marad, amikor a magyar miniszterelnök antiszemita megnyilvánulásait érzékeli. A Die Welt emlékeztet a Soros György amerikai zsidó milliárdos elleni antiszemita kampányra, Horthy méltatására. Annak okát, hogy most a vörös szőnyeget is kiterítik a magyar kormányfő elé, a cikkíró abban látja, hogy Izraelnek és a visegrádi négyeknek – vagyis Magyarország mellett Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának – vannak közös érdekei.

Ezek közül a legfontosabb az EU-hoz való viszony. Egy évvel ezelőtt történt egy kommunikációs malőr: amikor Netanjahu a visegrádi kormányfőkkel találkozott Budapesten, véletlenül bekapcsolva maradt egy mikrofon, és az újságírók hallhatták, amint az izraeli miniszterelnök azon dohog: az EU az egyetlen, amely politikai feltételekhez köti Izraellel való kapcsolatait.

Kína, India, Oroszország vagy Afrika a saját érdekeiből kiindulva ápol kapcsolatokat Izraellel. Csak az Európai Unió teszi függővé ezt a viszonyt a palesztin problémától. Netanjahu arra kérte a jelenlévő kormányfőket, továbbítsák Brüsszelbe az üzenetét, hagyjanak fel az Izrael elleni támadásokkal. Orbán – írja a Die Welt – egyetértett, elvégre az EU nem csak a szövetségen kívüliekkel szemben, hanem a tagországokkal szemben is feltételeket támaszt. Orbán szintén ismert arról, hogy kritikusan szemléli az uniót – adja meg a Die Welt a feltételezett magyarázatot az Orbán és Netanjahu közötti viszonyra.

„Az EU-nak nem elég, hogy olyan NGO-kat finanszíroz, amelyek aláássák Izrael létét, most már a törvényhozásunkba is beavatkozik, nem érti, hogy Izrael szuverén állam” – idézi a német lap Netanjahut, aki a minap azért fakadt ki, mert az uniós diplomácia bírálta az izraeli nemzetállami törvénytervezet egyes passzusait.

A The New York Times terjedelmes, az egész életutat áttekintő portrét és beszélgetést közöl Soros Györggyel, aki, mint szavaiból kiderül, most úgy érzi, „vesztésre áll” azokkal az elveivel, amelyek a nyílt társadalom globális előmozdítását célzó erőfeszítéseihez kapcsolódtak. Politikai öröksége – úgy véli – még soha nem volt akkora veszélyben. Magyarországi látogatást a jelenlegi körülmények között nem tervez, az „mérgező hatású” lenne – mondja. Soros számára Orbán Viktor választási kampánya nagy csalódást jelentett, és úgy véli, jobban meg kell néznie, kik is az ellenségei.