Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai Unió–Japán: a legnagyobb kereskedelmi megállapodás az EU történelmében

Európai Unió–Japán: a legnagyobb kereskedelmi megállapodás az EU történelmében
Infovilág

A Tokióban megrendezett EU–Japán-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Abe Sinzó japán miniszterelnök ma aláírta az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodást. – Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok ma nyilvánosságra hozták, milyen következtetésekre jutottak azzal kapcsolatban, hogy a Volkswagen-csoport a dízelbotrányt követően 8,5 millió gépjárművet visszahívott az EU-ban. (Nyitó képünk: http://interjapanmagazin.com)
 
Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás a legnagyobb kereskedelmi megállapodás az Európai Unió történelmében: olyan nyitott kereskedelmi övezetet hoz létre, mely több mint 600 millió fogyasztót lát el termékekkel.
 
A megállapodás a Japánba exportáló uniós vállalatok által fizetett, évi 1 milliárd euró összegű vámok nagy többségét eltörli, és számos, régóta fennálló szabályozási akadályt felszámol, például a személygépkocsikra vonatkozóan. Ezenfelül megnyitja a 127 millió fogyasztót számláló japán piacot több fontos uniós mezőgazdasági exporttermék előtt, és számos más ágazat esetében növeli az uniós exportlehetőségeket.
 
A megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatások piaca is megnyílik, különös tekintettel a pénzügyi szolgáltatásokra, az elektronikus kereskedelemre, a távközlésre és a közlekedésre. A dokumentum, melyben külön fejezet foglalkozik átfogóan a kereskedelem és a fenntartható fejlődés témakörével, nagyon szigorú előírásokat határoz meg a munkaügy, a biztonság, a környezet- és a fogyasztóvédelem tekintetében, megerősíti az EU és Japán fenntartható fejlődéssel és éghajlatvédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalásait, és teljes körű védelmet biztosít a közszolgáltatásoknak.
 
A megállapodás az Európai Parlament és a japán törvényhozás általi megerősítést követően – várhatóan 2019-ben – léphet hatályba.
 
A csúcstalálkozón a vezetők aláírták az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodást is, amely létrehozza a fokozott együttműködés átfogó és jogilag kötelező erejű keretrendszerét.
 
A gazdasági partnerségi megállapodásról szóló teljes közlemény itt található, a csúcstalálkozó egyéb eredményeinek ismertetése pedig itt olvasható angolul.

 
Fogyasztóvédelem: a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok közzéteszik a Volkswagennel folytatott párbeszéd értékelését

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok ma nyilvánosságra hozták, milyen következtetésekre jutottak azzal kapcsolatban, hogy a Volkswagen-csoport a dízelbotrányt követően 8,5 millió gépjárművet visszahívott az EU-ban.
 
A Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok üdvözlik a VW-csoport bizalomépítő erőfeszítéseit és a fogyasztók tájékoztatása terén elért előrelépést. A megjavított autók aránya már közel jár a 80%-hoz, és a csoport kötelezettséget vállalt arra, hogy folytatja az ingyenes szoftverfrissítéseket, és 2020 végéig fenntartja a frissítéseket követően felmerülő problémák megoldására vonatkozó de facto garanciát. A Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok azonban sajnálattal értesültek arról, hogy a vállalat nem biztosít teljes körű és egyértelmű garanciát arra vonatkozóan, hogy a frissítés nem befolyásolja a gépjárművek teljesítményét, és megtagadta, hogy egyszerűsítse a bizalomépítő intézkedések igénybevételére vonatkozó feltételeket.