Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán hálából a NATO-közgyűlésről is tájékoztatta Putyint

Orbán hálából a NATO-közgyűlésről is tájékoztatta Putyint Orbán hálából a NATO-közgyűlésről is tájékoztatta Putyint

Az Európai Bizottság által Oroszországra kivetett szankciók kifejezetten károsak a magyar–orosz kapcsolatok viszonylatában is – a magyar kormányfő szavait idézte a Kreml szóvivője Orbán és Putyin vasárnapi találkozójáról, s gyakorlatilag csak ezt a gondolatot emelte ki az erről hírt adó Независимая газета/Nyezaviszimaja Gazeta. Kiegészítette még azzal, hogy Orbán szerint a szankciók nélkül sokkal intenzívebb lenne a két ország közti együttműködés, nem esnének el üzleti lehetőségektől. Az MTI-nek nyilatkozó magyar szóvivő a megbeszélésnek erről a részletéről egyáltalán nem számolt be.

A Kreml szóvivői irodája egy ennél aprólékosabb beszámolót adott, mi több, a beszélgetés egy részletét szó szerint is közölte. Az orosz elnök örömét fejezte ki, hogy ígéretének eleget téve Orbán Viktor kiutazott a focivébé döntőjére, tudja, hogy a magyar kormányfő nagy focirajongó és ő maga is jó focista hírében áll. Majd áttért a folyó ügyekre, így dicsérte, hogy 25%-os kereskedelmi forgalomnövekedés következett be a két ország között, s szépen profitálnak ebből az Oroszországban dolgozó magyar munkavállalók is. Megjegyezte, hogy a gépkocsigyártás és a gyógyszeripari együttműködés is virágzó, utóbbi, azaz a magyar gyógyszerek négy százalékban vannak jelen az orosz piacon.

Az atomerőművi együttműködés rendben halad – konstatálta megelégedéssel Putyin. Orbán Viktor hálálkodott, hogy a világbajnokságnak köszönhetően két napot Szentpétervárott és hármat Moszkvában tölthetett. Minden olyan szép, hogy nem érti azokat a budapestieket, akik a moszkvai Nagy Színház helyett a bécsi operát választják. A NATO-közgyűlésre már Szentpétervárról ugrott át – árulta el Orbán Putyinnak. A szankciók miatti sajnálkozás – amit a Nyezaviszimaja Gazeta is megemlített – itt még kiegészült egy korántsem jelentéktelen orbáni mondattal, hogy „Biztosíthatom önt arról, hogy Magyarország érdekelt Oroszország és a Nyugat kapcsolatainak normalizálódásában”. Putyint meghatotta, hogy az európai kultúra részeként Orbán két várost, Moszkvát és Szentpétervárt is megemlítette, így hozzátette: én is két gyönyörű dolgot tudok, hogy hasonlóan szép Buda és Pest. No, persze sok más is van – tette hozzá az orosz elnök.

A Putyin szócsövének tekinthető és támogatott Russia Today orosz nyelvű kiadása szerint Orbán felajánlotta Putyinnak, hogy tájékoztatja őt a NATO brüsszeli csúcsán történtekről. A szankciók kapcsán pedig egy korábbi hírt kommentált a cikk, amely szerint Olaszország is közbenjár a Moszkva elleni szankciók beszüntetése végett, és Róma kész tárgyalni a Krím-félsziget ügyében is – eltérve az előző kormány merev álláspontjától.

És itt lép be Trump is a képbe, aki nemegyszer tett utalást arra, hogy a Krím mindig is Oroszország része volt, nem is érti, miért kell ebből olyan nagy ügyet kreálni.

Nos, a mai találkozójukon Helsinkiben erről is beszélni fognak az előzetes értesülések szerint. Ahogy írja ezt például a Süddeutsche Zeitung is a háború utáni rend felborulásáról szóló cikkében. A nyitó mondta is meglehetősen provokatív: Putyin és Trump, a két populista nacionalista a Nyugat liberális rendjét akarja megbontani, s az 1930-as évek fasiszta időit visszahozni azzal, ahogy a demokráciát aláássa.  Brüsszelben Trump egyértelmű jelét adta annak, hogy a NATO stratégiai jelentősége nála nem számít, miként a 70 éve fennálló liberális világrend sem.

A Heisler András és Köves Slomó közti nézetkülönbségeket sem mellőzve, a The Times of Israel a magyar zsidóságról látleletet adva, Orbán július 18-án esedékes izraeli útjához időzítve írt cikket. Arról, hogy abban egyetértenek az egyébként sok irányzathoz és közösséghez tartozó zsidók, hogy a magyar miniszterelnök látogatása jót tesz a magyar–izraeli kapcsolatoknak. A Mazsihisz elnökéről pedig köztudott, nem feltétlen híve Orbán Viktornak és politikájának, sőt, amikor Benjamin Netanjahu Budapesten járt, akkor ő volt az egyedüli a zsidóságban, aki a Stop, Soros!- kampány miatt bírálta Orbánt és elvárta volna Netanjahutól, hogy elhatárolódik az egyébként antiszemita felhangot is megütő kampánytól. 

Judith Sargentini, a Magyarországról készített uniós jelentéstevő szerint itt az ideje, hogy az Európai Néppárt felelősségteljesen viselkedjék azon a szeptemberi szavazáson, amelyen a 7-es cikkelyt kívánják alkalmazni  Magyarország ellen a jogállam és a demokrácia alapelveinek meg nem tartása okán. Sargentini még fel is szólította a CDU és a CSU képviselőit az Európai Néppártban, szemükre vetve, hogy Lengyelországot felelősségre akarják vonni, de csak azért, mert ő nem tagja a Néppártnak, Orbánék meg igen. E mögött nem áll más, mint a néppárti többség megőrzésének a szándéka – írja a német Der Tagesspiegel.  

Végül egy kis hír: két magyar turista téglákat akart ellopni az auschwitzi koncentrációs tábor krematóriumából. A PAP lengyel hírügynökség beszámolóját idéző Die Welt szerint pénzbírsággal büntették őket.