Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – a foci jegyében

Hétvégi hírdesszert – a foci jegyében Hétvégi hírdesszert – a foci jegyében Hétvégi hírdesszert – a foci jegyében
Iván Katalin

Miként egy héttel ezelőtt megígértük, egy kis desszertet kínálunk olvasóinknak a hétvégére. Ezúttal a búcsúzó futball-világbajnokság tiszteletére csupa focival kapcsolatos érdekességet szedett össze Iván Katalin, a Kuriózumok könyve – Varázslatos világunk című kötet szerzője. Emlékezzünk ezzel a múlt hetek izgalmaira – jó nosztalgiázást! (A nyitó képek forrása: popsci.com / fussball-page.de)

Giorgio Battistelli (65) olasz zeneszerző a fociról, pontosabban kedvenc csapata, a Fiorentina históriájáról írt operát. „A Fiorentina dicsőséges történetét, a legendás gólokat és a felejthetetlen vereségeket, a nagy foci szépségét viszem színpadra a zene erejével!” – nyilatkozta a komponista, aki még azt is hozzátette, hogy reményei szerint a darab trójai faló lesz, amely beviszi az operába az addig csak a stadionokba járó szurkolókat.

(A kép forrása: http://www. discoverbritainmag. com/13732-2/)

Nem hiába olyan nagy kedvelői Nagy-Britanniában mind a hagyományoknak, mind a focinak; az utóbbinak igen tekintélyes múltja van a szigetországban. Ezt bizonyítja, hogy bár egy 16. századi írójuk azt írja ugyan róla, hogy nem más, fékevesztett vadállatok kegyetlenül erőszakos szórakozása, ez nem akadályozta meg művelésében a legtekintélyesebb személyiségeket sem. Például nem kisebb hatalmasságot, mint VIII. Henrik királyt, a nevezetes feleséggyűjtőt, aki maga is szívesen a pályára lépett. Ez kiderül egy levéltári iratból is, amely szerint az uralkodó 1526-ban, huszonhét éves korában egy pár futballcipőt rendelt Great Wardrobe-nak nevezett udvari ellátóhivatalától.

(A kép forrása: https://insuranceforcar.club/home-built-wind-turbine-plans.html) Egyre nagyobb divat, hogy a különleges otthonra vágyók a föld alá bújtatják házukat. Na, nem szégyenükben, hanem, mert szeretnék az életüket a természet közelségében élni. Így ezek a nem kevés leleményt kívánó, de igen szemet gyönyörködtető és különleges konstrukciók szinte mind szigorúan megfelelnek az ökológia követelményeinek. Mint például a nyolcvanötszörös válogatott angol futballsztár, a Manchester United csapatából ismert Gary Neville otthona, amely nyolcezer négyzetméteres, és a szépséget meg a gyakorlatiasságot ötvözi új és rendkívül egyedi módon. Az egész földbe bujtatott lakás egyetlen nagy tér, amelynek minden egyes szárnya máshova nyílik. Felülről úgy fest, mint egy virág, amelynek szirmai a szobák. A ház geotermikus energiát használ, miközben napelemekkel és szélturbinákkal megújuló energiát termel.