Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy képeslap oly szépen mesél…

Egy képeslap oly szépen mesél… Egy képeslap oly szépen mesél…

Egy híján harmincadszor rendezte meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete közgyűléssel egybekötött országos találkozóját Szombathelyen, ahová nemcsak az ország számos helyéről, hanem külföldről is érkeztek elkötelezett, szenvedélyes gyűjtők. A találkozót ezúttal is a Herényiek Házában rendezték meg, ahol a gyűjtők megérkezésük után már hozzá is láttak kollekciójuk gazdagításához: értő szemekkel nézték meg egymás lapjait és csere útján hozzájutottak már régóta áhított képeslapjaikhoz. (Nyitó képünkön: Nick Ferenc, „A Magyar Kultúra Lovagja” alapítója.)

Elsőként dr. Nagy Attila debreceni orvos-író, képeslapgyűjtő diavetítéssel egybekötött előadását hallhatták-láthatták a részvevők „Képhibák és hibás képeslapok” címmel, majd ezt követően Horváth Zoltán tájékoztatta az érdeklődőket a képeslapok és képeslapkiadások jelenéről és jövőjéről.

A képen: Sárosi István budapesti gyűjtő.

Ma délelőtt nyitották meg ünnepi külsőségek között a képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítását a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Kőszegfalviné Pajor Klára egyesületi elnök szerint az évente rendezett kiállítással a gyűjtői kultúrát, az egyedülálló tevékenység sokszínűségét tárják a látogatók elé. Nagy Éva könyvtárigazgató elismeréssel méltatta a gazdag válogatást, amit az egyesület kiállító tagjai hosszú éveken keresztül gyűjtöttek, rendszereztek és hasznos információval láttak el, mint mondta: mindig sikerül új és újabb ritkaságokat, izgalmas, különleges témákat a látogatók elé tárni; reméli, hogy jövőre a 30. találkozónak is a Berzsenyi könyvtár ad majd otthont.

Nick Ferenc, „A Magyar Kultúra Lovagja” alapítója a gyűjtők munkájában az értékmentést és megőrzését, közvetítését méltatta, hiszen a gyűjtemények sok esetben olyan épületek, létesítmények képeslapjait őrzik, amelyek már sajnos, nem léteznek. Nagy elismeréssel szólt arról is, hogy az elkötelezett gyűjtők időt, pénzt és fáradságot nem ismerve keresik, kutatják fel a régmúlt idők képeslapjait, hogy kincseiket megőrizzék és megmutathassák a ma nemzedékének.

A kiállítás tartalma olyan, mint az élet: színes és gazdag, a látogató sokfajta érdekes témára bukkanhat. Megnézheti a többi között hazánk búcsújáró és kegyhelyeiről vagy a leningrádi/szentpétervári Ermitázs kincseiről készült csodálatos képeket. A Mátyás király-emlékév alkalmából Gulyásné Raksányi Olga (jobb oldali kép) nagykanizsai gyűjtő jóvoltából külön tablókon látható ízléssel és hozzáértéssel összeállított, gazdag képeslap-válogatás.

A kiállítók munkáját emléklappal ismerték el; a megnyitót az egyesület dalkörének műsora (bal oldali kép) tette ünnepélyessé. A képeslap-kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg a szombathelyi Berzsenyi Könyvtárban.

(A szerző felvételeivel.)