Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Zsenik a zsinikben…”

„Zsenik a zsinikben…” „Zsenik a zsinikben…”
Farkas József György

…azaz géniuszok a zsinagógákban – így konferálta fel az egyik jó kedélyű közreműködő az augusztus végén-szeptemberben megrendezendő eseménysorozatot a 21. Zsidó Kulturális Fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, a fővárosi Goldmark-teremben.

A harmadik évtizedébe lépő, minden eddiginél változatosabbnak ígérkező fesztivál néhány műsorszáma a fővároson kívül, Szentendrén és Debrecenben is hívja és várja majd az érdeklődőket. A rendezők célja: bemutatni a zsidó kultúra gazdagságát, s egyben azt a hatást is, amely a magyar kultúrával összekapcsolódva egyfajta gyümölcsöző szimbiózist alkot.

A szervezőknek – mint azt Heisler András, a Mazsihisz elnöke bevezetőjében hangsúlyozta – első ízben sikerült összehangolniuk a programot a 16. Spinoza Zsidó Fesztivállal, így Budapest ezen a nyárvégén egy teljes hónapig (augusztus 26-ától szeptember 2-áig, majd szeptember 3-ától 23-áig) a zsidó kultúra európai fővárosa lesz.

A bevezetőben említett zsinagógák közül a Dohány utcai és a Hegedűs Gyula utcai ad teret a legtöbb rendezvénynek, melynek közreműködői közül sokan személyesen is bemutatkoztak a ma délelőtt az újságíróknak. A többi között a Budapesti Klezmer Band (tagjai a Barcelona Gipsy balKan Orchestra közreműködésével nyitják meg a kulturális fesztivált a nagy zsinagógában), és más jeles művészek is szót kaptak, így – a teljesség igénye nélkül – Malek Andrea, Balázs Fecó és Szalóki Ági, Takács Nikolas és Veres Mónika. A pesti Hegedűs Gyula utcában pedig Bangó Margit Kossuth-díjas működik közre a Klezmerész együttes koncertjén. A számos eseményről bővebben a www.zsidokulturalisfesztival.hu címen talál részletes információt az érdeklődő.

Nem kevésbé változatos, bár kevésbé zenei hangsúlyú rendezvénysorozatból válogathat a potenciális látogató, a www.spinoza.hu internetes oldal a 19 programról és a 81 közreműködőről tájékoztat. Herzl Tivadartól Pulitzer Józsefig és Jézus mibenlététől a zsidó humor nagyágyúiig a nézők elé számos téma kerül a Dob utcai Spinoza-házban – és persze a klezmer sem hiányzik majd…