Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csak a munkahelyek harmada családbarát

Csak a munkahelyek harmada családbarát
(Tudósítónktól)

A családok felében okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 évesnél fiatalabbakat nevelő szülőket – derült ki a Regio Játék friss felméréséből. A legnagyobb eséllyel az állami szférában és mikro-vállalkozásoknál dolgozók számíthatnak munkaadói segítségre, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztás formájában valósul meg. (Kép: Augsburger Allgemeine)

A felmérésben részt vettek csaknem háromnegyede ma is olyan helyen dolgozik, ahol egyáltalán nem támogatják a kisgyermeket nevelő munkavállalókat még a 11 hetes vakáció alatt sem, holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket. A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség – mondta el tudósítónknak Gyaraki József, a Regio Játék ügyvezetője (a képen).

A családok iránt elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62%), távmunkával (21%), és azzal is segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39%). A legnagyobb eséllyel mikro-vállalkozásoknál (50%), az állami szférában (40%) és a kisvállalkozásoknál (35%) dolgozók találkozhatnak ilyen segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégnél lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba.

Jó hír, hogy a múlt évhez képest 12 százalékra növekedett azoknak a munkaadóknak a száma, akik részt vállalnak a nyári táborok anyagi támogatásában; ez leginkább a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző.

A táborozás és a szabadnapok mellett a nagyszülői támogatás a legnagyobb segítség: tízből nyolc esetben ők töltik ki az anyát és apát kényszerűen nélkülöző időszakot a nyári szünetben. A nagyszülőknél a gyerekek fele jó két hetet, ötöde pedig 1-2 hetet tartózkodik, de így sem megoldott a nyári vakáció teljes időtartama alatt a gyermekfelügyelet. Ekként a legnagyobb felelőssége mégis csak a munkaadónak van, hogy a nyári hónapokban segítse a szülőket.

A Regio Játék ügyvezetője szerint hosszú távon mindenképp megéri a családbarát gondolkodás erősítése, hiszen így még akár új munkaerőt is könnyebb találni, és a cégnél régóta dolgozókat megtartani. „Mi például hatórás vagy rugalmas munkaidőt és szezonális munkalehetőséget kínálunk a kisgyermekes szülőknek. Újbudán már 2015-ben is elnyertük a családbarát vállalkozás címet” – mondta el Gyaraki József.

Az adatok a Regio Játék által megrendelt és június 27–július 3. között elvégzett online kutatásból származnak: 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő 2030 szülőt kérdeztek meg a családbarát munkahelyekhez és a nyári szünethez kapcsolódó véleményéről. A kutatás nem reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, de az adatok alkalmasak a szokások és tapasztalatok szemléltetésére.