Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU tízezermillió eurós beruházásokat valósít meg Afrikában és a dél-európai partner országokban

Az EU tízezermillió eurós beruházásokat valósít meg Afrikában és a dél-európai partner országokban
Infovilág

Az európai külső beruházási tervvel az EU zöld utat adott ahhoz, hogy pénzügyi garanciaprogramok kezdődjenek összesen mintegy 800 millió euró értékben Afrikában, valamint az EU szomszédságában fekvő keleti és dél-mediterrán országokban.

A pénzügyi garanciaprogramok becslések szerint további 8000–9000 millió euró összegű állami és magánberuházás létrejöttét fogják segíteni az említett térségekben. A pénzügyi garanciák hatálya a következő területekre terjed ki:

a kisvállalkozások finanszírozása, ideértve a mezőgazdasági termelésben részt vevő kisvállalkozásokat is; fenntartható városok; fenntartható energia és összekapcsoltság; valamint az internethez és a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

A döntés fontos mérföldkő abban a folyamatban, amely beruházások létrejöttét hivatott segíteni Afrikában és a szomszédságpolitikai partnerországokban az EU külső beruházási terve alapján. A terv 4100 millió euró uniós hozzájárulással várhatóan 44 ezer millió euró összegben mobilizál majd beruházásokat avégett, hogy előmozdítsa az inkluzív növekedést, a munkahelyteremtést és a fenntartható fejlődést, és ezáltal az irreguláris migráció okait is kezelje. (Illusztráció: colourbox.com)

Az európai külső beruházási terv pillérei:

  • A pénzügyi pillér, amely magában foglalja a 4,1 milliárd euró uniós forrásból gazdálkodó Európai Fenntartható Fejlődési Alapot.
  • A második pillér technikai segítségnyújtást biztosít a kedvezményezetteknek pénzügyileg vonzó és életképes projektek kidolgozásához.
  • A harmadik pillérben az EU szakpolitikai párbeszédet folytat az uniós partner országokkal, hogy területükön kedvezőbb befektetési és üzleti környezet alakuljon ki.