Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megállíthatatlan az ingatlanár-növekedés

Megállíthatatlan az ingatlanár-növekedés Megállíthatatlan az ingatlanár-növekedés Megállíthatatlan az ingatlanár-növekedés
(Tudósítónktól)

Az első negyedévben – az előző év azonos időszakához képest – a legnagyobb árnövekedés Lettországban (13,7%), Szlovéniában (13,4%), Írországban (12,3%) és Portugáliában (12,2%) következett be – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Magyarország a 11,5%-os növekedéssel a sor elején helyezkedik el, a szomszédos országok közül csak Szlovákiában volt nagyobb áremelkedés.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest ez év elején a legnagyobb áremelkedést Lettországban (7,5%), Magyarországon és Szlovéniában (4,4%), valamint Portugáliában (3,7%) figyelhettünk meg. A Duna House Barométer országos lakásárindexe erre az időszakra szintén 4% (+3,8%) körüli emelkedést mutatott hazánkban.

Az Eurostat legfrissebb adataiból is kiviláglik, hogy a térség ingatlanpiaca még mindig nagy lendületben van, benne a hazai is; a drágulás nálunk is lendületes, ami jó hír az eladóknak, rossz viszont a vásárlóknak.

A 2015 óta eltelt időszakot összességében nézve hazánk egyelőre rendületlenül őrzi a dobogó legfelső fokát – állapította meg az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.  Jó két év alatt 30,5 százalékos drágulással Magyarországé az elsőség a földrészen. A többiek: Lett-, Írország, Portugália és Csehország  – néhány százalékpontnyi lemaradással.  

A lakásár-drágulást továbbra is a növekvő bérek, a javuló foglalkoztatás és a kedvező hitellehetőségek szítják, az ingatlan általában véve még mindig jó befektetési lehetőség. Ráadásul a jövő év végén várhatóan megszűnő kedvezményes, 5%-os lakásáfa a következő szűk másfél évben jó eséllyel újabb rohamot gerjeszt az új lakások piacán. Így még további árszint-emelkedés sem elképzelhetetlen.