Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bosch-város, II. felvonás: 37 ezer millió forintos beruházás

Bosch-város, II. felvonás: 37 ezer millió forintos beruházás
Toronyi Attila

Valósággá vált Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója és műszaki területekért felelős elnöke álma. A német cég Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője öt évvel ezelőtt, amikor átadták rendeltetésének a vállalat stratégiai fontosságú részlegét, máris olyan terveket dédelgetett, hogy egy új komplexummal kellene bővíteni a kampuszt. Ma lerakták a kőbányai Gyömrői úton a 37 ezer millió forintosra tervezett beruházás alapkövét. (A képen: a beruházás látványterve.) 

A Bosch számít a kiváló magyar mérnökökre és szakmunkásokra – mondta Daniel Korioth az ünnepélyes eseményen. A magyarországi Bosch-csoport vezetője szerint már eddig is honfitársaink szaktudása és elkötelezettsége alapozta meg a fejlesztési központ elismertségét. A létesítmény bővítése ugyanakkor elengedhetetlen a jövőt alakító korszerű technológiák megalkotásához – fejtegette a német igazgató.

Az első építési fázis – a jelenlegi Bosch-város mellett – tereprendezéssel, régi épületek bontásával kezdődött meg, és a beruházás a tervek szerint 2021-ben zárul.

Összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen, két ütemben épül a kéttornyos főépület, benne egy-egy konferenciateremmel, nagy autószerelő műhellyel és munkahelyi étteremmel. Ugyancsak ebben a szakaszban készülnek el a laboratóriumok, köztük az a speciális, csúcstechnológiával fölszerelt kamra is, ahol tesztelni lehet egy teljes autót. Ebben az ütemben építik meg a dolgozói parkolóház egy részét és a műszaki háttérépület is.

Mint a mai rendezvényen elhangzott: a Bosch fejlesztéseiben egyre nagyobb hangsúlyt kap az automatizált és az elektromos mobilitás témaköre, miközben a vállalatcsoport hagyományosan élen jár a gépjármű-elektronikai kutatásban és fejlesztésben.

A fejlesztési központ bővítésekor nemcsak a szakmai szempontokra és a vonzó munkafeltételek megteremtésére ügyelnek a tervezők és kivitelezők, hanem a külső megjelenésre is. Zöldtetős megoldást választottak, és gyalogoshíd köti össze majd az új és az öt éve átadott kampusz épületét.

Az első ütemben átadandó épületegyüttes 1800 munkavállaló befogadására lesz alkalmas. A cég vezetői nem titkolják, hogy a kreativitást és az innovációt támogató berendezéseken túl fontos szerepet szánnak a relaxációs területeknek is.

Az alapkőletételi ceremónián részt vett külgazdasági és külügyminiszter méltatta a Bosch lendületét. Szijjártó Péternek három-négy év alatt többször nyílt lehetősége a vállalati bővítéseken részt venni. A német vállalat lépést tart a korunkra jellemző, elemi mérvű változásokkal, a gazdaság digitális átalakulásával. A közepes méretű gazdasággal rendelkező Magyarország számára létfontosságú a részvétel ebben az ipari forradalommal – fejtegette a miniszter, aki szerint az Európában legalacsonyabb társasági és jövedelemadó is kedvcsináló a külföldi tőkének. A befektetők számára tehát vonzó gazdasági környezetet kínál Magyarország, hiszen ide hozzák innovatív beruházásaikat, termelő kapacitásokat alakítanak ki hazánkban – mondta Szijjártó.

A Bosch-csoport termékei és szolgáltatásai világszerte hozzájárulnak az élet minőségének emeléséhez. Az Életre tervezve szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch-csoport részlegei, leányvállalatai a földkerekség hatvan országában vannak jelen.

Magyarországi első kirendeltségét a Bosch éppen száz évvel ezelőtt nyitotta meg. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből pedig napjainkra kilenc leányvállalattal rendelkező vállalatcsoport alakult ki. Hazánk legnagyobb külföldi ipari munkaadója csaknem 14 ezer embert foglalkoztat. A Robert Bosch Kft. értékesítési központként gépjármű-alkatrészek, gépjármű-diagnosztikai készülékek, elektromos kéziszerszámok, termotechnikai berendezések és biztonságtechnikai rendszerek forgalmazását és vevőszolgálatát látja el az egész országban, ezenkívül a Bosch Európai Szállítmányozási Központja is itt működik. A vállalatnál 2000 óta folyik fejlesztési tevékenység, az automata váltóvezérlés szoftverfejlesztésével foglalkozó üzletág bővítését követően alakult meg 2005-ben a Budapesti Fejlesztési Központ.