Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

OnRobot, Ön robot? – Igen, és szőrös a talpam

OnRobot, Ön robot? – Igen, és szőrös a talpam
(Tudósítónktól)

A nemrégiben az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán OnRobot egyesülésével létrejött OnRobot az Automatica 2018 kiállításon mutatta be három újdonságát, a „Gecko Gripper”-t, a „Polyskin Tactile Gripper”-t és az „RG2-FT”-t. Emellett a már meglévő, OptoForce technológiát alkalmazó „HEX” erő-/nyomaték-érzékelő terméksorozatához készült műszaki frissítéssel debütált a kiállításon. Az újszerű megoldások új területeket nyitnak meg az együttműködő robotika felhasználásában, és még az eddigieknél is könnyebbé teszik a telepítést.

Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója tudósítónknak elmondta: az együttműködő robotokban megvan a potenciál arra, hogy az ipari automatizáció alapvető alkotóelemeivé váljanak. „Szeretnénk hozzájárulni és lendületet is adni ennek azzal, hogy a következő szintre lépünk az együttműködő robotok telepítésének megkönnyítésében, teljesen új felhasználási területeken téve őket alkalmassá.”

A „Gecko Gripper” technológia, melyet az OnRobot-ba beolvadó Perception Robotics start-up ugyanazt a rendszert alkalmazza a tapadásra, amit egy gekkó lábai is: finom szőrszálak milliói fedik a munkadarabok felszínét, és erős Van der Waals-erőket hoznak létre. A „Gecko Gripper” technológia a NASA-val együtt megalkotott ötleten alapul, amely az OnRobot-nak köszönhetően most már a piacon is elérhető.

Az egyedi és gyorsan fejlődő technológia fölöslegessé teszi a vákuumos tapadókorongok, valamint a sűrített levegőt használó rendszerek alkalmazását a nagy és lapos tárgyak mozgatása esetén. A tapadókorongokkal ellentétben a „Gecko Gripper” gond nélkül kezel perforált vagy porózus felületeket is, mint amilyen például a nyomtatott áramköröké. Ez a fogó az Universal Robots és Kawasaki robotkarokkal is kompatibilis.

Az új „Polyskin Tactile Grippert”, amely szintén a Perception Robotics-szal kialakított együttműködés gyümölcse, érzékeny fogókkal szerelték föl. A integrált tapintóérzékelővel ellátott ujjait egyenként lehet beállítani. A fogó pontosan végigméri a termék felszínének állapotát és ahhoz igazítja a fogási folyamatot. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a termék alapjáraton tökéletesíti ezt a területet, különösen az érzékeny vagy egyenetlen tárgyakkal való munka esetén. A „Polyskin Tactile Gripper” a Universal Robots és a Kawasaki termékeivel is kompatibilis.

Az OnRobot másik új terméke az „RG2-FT”, amely az eredeti „RG2” fogó variációja. Beépített erő/nyomatékérzékelőkkel és közelségérzékelőkkel szerelték föl, miáltal képesek pontosan fölmérni a tárgyak állapotát. A fogó már azelőtt felismeri annak veszélyét, hogy a tárgy kicsúszna a fogásból. Így a tárgyak mozgatása még biztonságosabb, mint valaha – mind a munkások, mind az érintett tárgyak esetében. Ez a fogó különösen alkalmas a precíziós összeszerelést igénylő folyamatokhoz és kompatibilis az Universal Robots és a KUKA könnyűsúlyú robotjaival.

Noha az OptoForce technológián alapuló „HEX” erő/nyomatékérzékelő termékcsalád nem új termék, az OnRobot fontos műszaki frissítést jelentett be. Az újításokat azzal a céllal tervezték, hogy az érzékelők telepítése és kezelése még egyszerűbb és gyorsabb legyen. A felszerelés most akár harmadával is gyorsabb lehet, részben a most már az érzékelőbe beépített túlterhelés elleni védelemnek köszönhetően, amelyet ezentúl nem kell külön le- és felszerelni a robotkarhoz csatlakoztatáskor. Ezen kívül az érzékelő súlya ötödével is csökkenthető, valamint az új és javított tömítőgyűrűvel a „HEX” termékek az eddiginél védettebbek a por és a víz ellen.