Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Télen, nyáron Balaton – tóparti Tekergő

Télen, nyáron Balaton – tóparti Tekergő Télen, nyáron Balaton – tóparti Tekergő
B. Mezei Éva

Legyen a Balaton négy évszakos, ne csak nyáron látogassanak a vendégek a tóhoz! – hangoztatják a szakemberek. Az évek óta hallott elképzelések után most végre konkrét lépésekről számolhatunk be: Balatonboglár és Balatonlelle önkormányzatának, valamint a környékbeli vállalkozók összefogásának eredményeként júliusban egy őszi-téli balatoni programfüzet jelent meg – tudtuk meg azon a rendezvényen, amelyen Balatonlellére és Balatonboglárra invitálták az újságírókat. (Kép: a Sonline elektromos kisbusza, a Tekergő.)

Ne csupán két hónapig tartson a főszezon! - tűzték ki célul azok a vállalkozók és önkormányzatok, akik és amelyek azon munkálkodnak, hogy a Balatonra ne csak nyáron, hanem egész évben utazzanak a vendégek. Bár az utóbbi esztendőkben épült szálláshelyeket már fűteni is lehet, addig, amíg zárva vannak az éttermek, az élményeket, szórakozásokat kínáló létesítmények, nincsenek olyan érdekes rendezvények, fesztiválok, amelyek nagyobb tömegeket vonzanak a tóhoz, nem beszélhetünk „négy évszakos” Balatonról.

Ezt ismerték fel azok a zömmel déli parti vállalkozók, valamint Balatonboglár és Balatonlelle önkormányzata: az ő összefogásukkal jelent meg a reménybeli őszi-téli eseményekről, s a nyitva tartó vállalkozásokról egy programfüzetet.

Balatonlellén, a YachtClubban egy kis sétavitorlázásra invitált bennünket Tóth Balázs (a képen), a Balatoni Kör alelnöke, a BL Yacht Club üzemeltetője, aki a tó vizének tisztaságára, átláthatóságára hívta fel figyelmünket. Éppen a Balaton kiváló vízminőségének köszönhetően szaporodhatott el a hínár a tóban. No, meg köszönhetően a tavaszi melegnek is.

A vitorlázás után a Tekergővel indultunk a balatonboglári Borudvarba, a sajtóeseményre. Az ugyancsak az összefogásnak köszönhetően üzembe helyezett Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbusszal fogják szállítani az érdeklődőket egész évben a tematikus rendezvényekre. Az ajánlatok között megtalálható bor- és pezsgőtúra, múzeumlátogatások, kalandprogram, sőt, az őszre időzítve készül el a Balatonlelle történetét és érdekességeit kínáló túra is.

A programfüzetben bemutatnak egész évben nyitva tartó tíz vendéglátóhelyet és 15 nagyszabású rendezvényt az idei szeptembertől jövő májusig tartó időszakban. Az események között egyaránt megtalálhatók sokéves hagyománnyal rendelkezők és persze újdonságok is, a többi között „téli vitorlás versenysorozat”, karácsonyi vásár és adventi gasztro-piknik. Először rendezik meg október végén a szintén kishegyi murcifesztivált is. Nyugaton már régóta népszerűek az erjedő mustra alapozott rendezvények.

Csere Andrea, Balatonboglár alpolgármestere a balatoniak összefogását hangoztatta, s kiemelte, hogy ennek első gyümölcse az elektromos energiával hajtott Tekergő kisbusz. Balatonlelle polgármestere, Kenéz István elmondta, hogy az utóbbi másfél évtizedben nem is egyszer próbálkoztak az idény meghosszabbításával, mire mostantól – „történelmi pillanat” a térség idegenforgalmában – a Tekergő forgalomba helyezésével, egész éves fesztiválprogrammal, nyitva tartó vendéglátó-helyekkel már télen-nyáron tárt karokkal várják az érdeklőket.

Bújdosó Ferenc (Borudvar) borász fontosnak tartja, hogy legyenek egész évben rendezvények, s megemlítette, hogy télen is sok érdeklődőt vonzott a pezsgőszalon és a gasztrofesztivál.

Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke így fogalmazott: már most, a nyár elején szeretnénk megmutatni az ide látogatóknak, hogy augusztus 20-án nem eresztjük le a tóból a vizet. Az élet nem szűnik meg a Balatonnál. Mindennap van valami, ami miatt érdemes ide jönni. Célunk, hogy a Balaton egész évben élhető és lüktető turisztikai cél legyen.

A sajtótájékoztatót ifj. Richter József a Monte Carlo-i nagydíjas, Arany Bohóc díjjal kitüntetett cirkuszművész és a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatának rövid bemutatója színesítette. Tóth Balázzsal együtt az idén is készülnek meglepetésre, miután volt már elefánt meg fókafürdetés is.

Van, amikor az időjárás nem tudja eldönteni: kedvezzen-e az üdülőknek vagy bosszantsa őket: