Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A lengyel miniszterelnök a gazdasági témákra koncentrál, ám a képviselők a jogállamiságról kérdezik

A lengyel miniszterelnök a gazdasági témákra koncentrál, ám a képviselők a jogállamiságról kérdezik
Infovilág

Lengyelország gazdasági sikere az új társadalmi modellen és a még szigorúbb adórendszeren nyugszik. Tetemes védelmi kiadás és az eddiginél szigorúbban ellenőrzött határ szükséges az unió biztonságához. Ambíciózus kohéziós politikával kell kiegyenlítenie az Európai Uniónak a régiók közötti különbségeket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ma az EU jövőjéről vitázott a képviselőkkel és az Európai Bizottság alelnökével, Valdis Dombrovskisszal „Lengyelország az elsők között adott választójogot a nőknek, és az ország hagyományaiban mélyen gyökerezik a jogállamiság. Ha nincs vasfüggöny, akár EU-alapítótagok is lehettünk volna. Most teljes jogú tagként építő jellegű programot javaslunk, amely tiszteletben tartja a nemzeti identitást, és amely szerint minden állam a saját hagyományainak megfelelő igazságszolgáltatási rendszert alakíthat ki" – mondta Morawiecki miniszterelnök.

„Az európai projektnek nyitottabbnak kell lennie, hiszen a jelenlegi helyzet példa nélküli, és mert több válság torlódott fel" – fogalmazott a miniszterelnök, megemlítve a többi között a migrációs válságot, a Brexitet, és az orosz hibrid háborút. Morawiecki  biztonságos uniót javasol, amely megvédi polgárait a globális vállalatokkal szemben, és ambíciózus kohéziós politikával csökkenti a régiók közötti különbségeket. Lengyelország bezárja az adózási kiskapukat, megoldja az adóelkerülést, mondta, a passzív igazságszolgáltatásra célozva mint felelősre.

Több képviselőcsoport vezetője kérdezte a miniszterelnököt az igazságszolgáltatási rendszer átalakításáról, amely a lengyel jogállamiságot fenyegeti. A legtöbb képviselő elítélte a lengyel kormány lépéseit saját hatalmának megszilárdítása végett. A képviselők egyetértettek Morawieckivel a fejlesztési, energiabiztonsági és védelmi kérdésekben, de hangsúlyozták: az unió a jogállamiságra mint közös értékre épül.

A képviselők emlékeztettek: Európában elsőként Lengyelország alkotmányában jelent meg a hatalmi ágak szétválasztása. A bírók nyugdíjba kényszerítése és politikai ellenőrzés alá vonása nem nemzeti hagyomány kérdése, fogalmaztak. A képviselők ismét támogatásukról biztosították a változások ellen tüntető lengyeleket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök életrajza (angolul)

Vita Európa jövőjéről

Európa jövője vita a YouTube-on