Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Saul gyermekei – emlékprogram a feledés ellen

Saul gyermekei – emlékprogram a feledés ellen
Toronyi Attila

Auschwitz-Birkenauban minden harmadik áldozat magyar állampolgárságú volt, s közülük legalább százezren 18 éven aluliak, tehát gyerekek. Mit tudunk róluk? Méltatlanul keveset. Ma jelentették be a Saul fia című film alkotói, hogy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködve emlékprogramot indítanak.

 

A fenti képen feltehetően a nagymama bandukol az unokákkal Auschwitz-Birkenauban – egy lágerőr kapta lencsevégre őket. Ennyit sikerült kikutatni, de hogy kik a felvétel szereplői, mi lett a sorsuk, nem tudható. Nemes Jeles Lászlónak, a Saul fia című film rendezőjének fővédnökségével az alkotásról elnevezett emlékprogram  most arra vállalkozik, hogy megismerhessük ezeknek az óvodásoknak, iskolásoknak, kamaszoknak az arcát.

Magyar kisdiákok sárga csillaggal.

Nem példa nélküli a vállalkozás, hiszen Spielberg mozija, a Schindler listája után is hasonló fába vágták a fejszéjüket a holokauszt-kutatók: 52 ezer interjút készítettek a túlélőkkel. Mint Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója újságírók előtt elmondta: az utolsó pillanatban vagyunk, hiszen még élnek közöttünk azok, akik kortársai voltak azoknak a szörnyű hónapoknak, amikor a náci lágerekben nemcsak felnőttek lelték halálukat, hanem újszülöttek, totyogó kicsik, iskolások és tinédzserek.

Magyarországon évente kevesebb, mint százezer gyerek születik, tehát a holokauszt idején egy egész generációt mészároltak le a táborokban, s aki 12 évesnél fiatalabb volt, eleve nem számíthatott kegyelemre. A Nobel-díjas író, Kertész Imre is csak azért úszta meg, mert idősebbnek hazudta magát, s jó kötésű kamasz lévén, jól bírta a kényszermunkát.

A roma holokuszt áldozatai: gyerekek

A holokauszt 80. évfordulójára (2024-re) tervezik a program lezárását, amelynek célja, hogy adatbázisban gyűjtsék össze a megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét. Ez a munka összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a franciaországi, olaszországi, vagy hollandiai hasonló kezdeményezések.

A program körül bábáskodó művészek és szakemberek (Nemes Jeles László filmrendező, Rajna Gábor és Sipos Gábor producer, Vági Zoltán, Toronyi Zsuzsanna történész) remélik, hogy az uniós támogatással útjára indított kutatómunka eredményeként sikerül „arcot adni” a holokauszt idején meggyilkoltak magyarországi zsidó gyermekeknek.

A program szervezői arra kérik a gyermek áldozatokról tudó túlélőket, szemtanúkat, családtagokat, hogy jelentkezzenek a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról http://www.milev.hu letölthető adatlap kitöltésével és elküldésével a saul@milev.hu e-mail címen, vagy a 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címre.