Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Már 25 ezer programozó hiányzik itthon

Már 25 ezer programozó hiányzik itthon
Rusznák Gábor

Lassan elfelejthetjük a sajtóban mantrává vált mondatot, amely szerint „20 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról.” Ez a szám ma már Magyarországon inkább 25 ezer, az Európai Unióban pedig a becslések szerint 1 millió  - mondta lapunknak Boda József, a programozók képzésével foglalkozó Codecool ügyvezetője.

Nem csupán hazánkban, hanem egész Európában hiány van jól képzett programozókból. Még csak nem is a legmagasabb szinten képzett mérnökökről beszélünk, ők az informatikai munkaerőpiacnak csak elenyésző részét adják. A piacnak ma olyan kékgalléros mesteremberekre van szüksége, akik a munkába állásuk után azonnal képesek megoldani a leggyakoribb feladatokat, mint például egy webshop létrehozása vagy mobilalkalmazások kifejlesztése, emellett birtokában vannak olyan úgynevezett „soft skill”-eknek, mint a csapatmunkára való alkalmasság vagy az előadói képességek.

A Codecool miskolci start-up cégként alakult 2015-ben és a trendekkel némileg szembemenve, nem az online oktatás mellett tört lándzsát. Szinte bármilyen témában lehet oktatási anyagokat találni az interneten, de ezeknél hiányzik a motiváció, ezért nagyon könnyű elakadni. Ezen kívül sok diák fut bele abba a zsákutcába, hogy egy rossz keresés alapján hamis, rossz, félrevezető megoldásokat talál, és ezekre fecsérli az idejét. A mi tanfolyamaink személyes jelenlétet kívánó, rendkívül elmélyült, 12 hónapos kurzusok, ezért nem javasoljuk, hogy valaki teljes munkaidő mellett vágjon neki – fogalmazott Boda.

A Codecool-diákok közül kis híján valamennyi el is helyezkedett a tanfolyam elvégzése után, és a cég állásgaranciát is kínál a tanítványoknak. A Codecoolba bejutni egy viszonylag szigorú felvételi útján lehet. A folyamat két online tesztből és egy motivációs videó elkészítéséből áll, majd a jelentkezőkkel a cég erre szakosodott csapata beszélget el személyesen, hogy felmérje a motivációjukat.

Ma már több, mint 200 egykori hallgató dolgozik hazai informatikai cégeknél. A 2016-i budapesti debütálás után tavaly Varsóban és Krakkóban is nyílt egy-egy Codecool-iskola, az idén itthon és Lengyelországban összesen 600 képzett programozót bocsátanak ki a tanfolyamaink – mondta el Boda József. A cég a folyamatosan növekvő munkaerőigény miatt további terjeszkedést tervez, az azonban csak az ősszel derül ki, hogy ennek az iránya Kelet- vagy Nyugat-Európa felé fog mutatni.