Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szemet becsukni, aztán kinyitni!

Szemet becsukni, aztán kinyitni!
Horváth Kálmán

Lehet vitatkozni: thriller vagy horror, de ezt jól kitalálták, megcsinálták. Komoly ember ritkán lelkesedik a sötét moziban rátörő félelmen, most mégis kivételt tesz. Persze, lehet, hogy az elismerés semmisé teszi a komolyságot, de a Dan Wells azonos című könyve alapján készült film: Nem vagyok sorozatgyilkos, megéri az önvizsgálatot. Lehet, hogy azért, mert magyarok vagyunk, jól tűrjük a nyári kánikulát, a téli hideget, a zsarnok főnököt, a szegénységet, olykor az éhezést, tőlünk apránként ellophatják a szabadságunkat, a hátunkon vághatják a fát, és éppen ezért, amikor kifizetnek minket, nekünk a frász már csak aprópénz.

Máskor lehet értetlenkedni, mi a jó a vászonról ránk köszönő szörnyűségekben. Most magyarázható a látszólag megmagyarázhatatlan. Pedig egy pillanatra a klasszikus Terminátort is megidézi: ami nem természetfeletti, az maga a technika. Tehát hihető a történet. Eleje van és vége, közte pedig a kisvárosi élet. Az iskolában tanítanak, a templomban prédikálnak, karácsonykor ajándékot csomagolnak. A fiataloknak a videó játék, a nyugdíjasoknak a társastánc a szórakozás.

No, jó, közben egy sorozatgyilkos teszi a dolgát, a sorozatgyilkosok többnyire ilyenek, sokat dolgoznak, sokáig rejtőzködnek, de a végén persze lelepleződnek. Hihető? Hát persze, hogy az, a világ bizonyos részein nem lehet büntetlenül bankot rabolni, közpénzt lopni, sorozatban embert ölni, magától értetődő igazság ez, mégis rácsodálkozunk, annyira tetszik.

Bónuszként van a filmnek két nagyszerű színésze. A Vissza a jövőbe trilógia Dokija, Christopher Lloyd az egyik, és a sorozatgyilkost üldöző, Max Record a másik. A srác mondja bemutatkozásként: „John Wayne Cleavernek hívnak. 15 éves vagyok, és a hullák a hobbim. A terapeutám szerint szociopata vagyok. De nem vagyok sorozatgyilkos”.

Igazából ez a hobbi a gyomorforgató, egy kórboncnok vagy sebész, pattogatott kukoricát majszolva nézi a képeket, a véres belsőségeket, de a sütemény tartozékait dekára kimérő, az elsózott ételen is kétségbeeső háziasszony már szörnyülködik a látottakon.

Jó tanács: szemet befogni, majd a szomszéd szól, ha nyitni lehet. Kikerülhetetlen az anatómia, igazából a történet mozgatórugója, de ennél többet elárulni a krimi megcsúfolása lenne.

A filmet két esztendeje készítették, rangos, nemzetközi fesztiválokon bemutatták, mindenütt szakmai és közönségsikert aratott. Most itt van Magyarországon, jobb későn, mint soha…

Nem vagyok sorozatgyilkos. Ír–angol–amerikai thriller, 104 perc, 2016 (18). Magyarországi bemutató: június 28. Korhatár: 18 éven felülieknek. Rendező: Billy O'Brien. Forgatóköny: Billy O'Brien, Christopher Hyde, Dan Wells. Zene: Adrian Johnston. Főszereplők: Christopher Lloyd, Laura Fraser, Karl Geary, Max Records, Christina Baldwin, Dee Noah, Lucy Lawton, Anna Sundberg. Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment.