Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarok tízezrei követelik az eldobható műanyag táskák, szatyrok betiltását

Magyarok tízezrei követelik az eldobható műanyag táskák, szatyrok betiltását Magyarok tízezrei követelik az eldobható műanyag táskák, szatyrok betiltását
Infovilág

Három hét sem kellett hozzá, hogy több mint ötvenezren csatlakozzanak a Greenpeace petíciójához, mely azt követeli a kormánytól: tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon.[1] A műanyag szemét termelése hatalmas környezeti pusztítást okoz a világban. (Képek: regenwald.org és spiegel.de)

A káros hatások már a hazai lakosságot is veszlyeztetik. A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek[2]. A petíció aláírói azt szeretnék, ha Magyarország is csatlakoznék a bolygónkat elárasztó, egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem élharcosaihoz, és 2020-ig beszüntetné az eldobható műanyag táskák használatát.

Kép: Westfälische Nachrichten

Percenként egy teherautónyi műanyag hulladék ömlik-sodródik a tengerekbe, óceánokba. A Földünket elárasztó műanyagszemét-szigetekről, a műanyagba belefulladt állatokról és a folyókat, tengereket elárasztó műanyag-szennyezésekről készült felvételek sorával naponta találkozhatunk a sajtóban. A műanyaggal szennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől egészen az Antarktiszig, ahogy azt a Greenpeace nem régi kutatása is bizonyítja.[3] A környezetvédő szervezet június 26-án bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25–30%-ában mutatott ki mikro-műanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.[4]

A műanyag-szennyezés gyakorlatilag máris ökológiai katasztrófához vezetett. Mivel azonban az emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet átfogó vizsgálatba kezdett a szervezetünkbe bejutó nagy mennyiségű mikro-műanyag hatásainak tisztázására azután, hogy nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.[5]

Mindezen problémákat felismerve, egyre több ország vezetése dönt az eldobható műanyagok forgalmazásának drasztikus visszaszorítása mellett. Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január 1-jével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását. India, a világ második legnépesebb országa 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre. Chilében és Eritreában is hoztak már az eldobható zacskók használatát korlátozó intézkedéseket. Kenyában akár 4 év börtönbüntetés is kiszabható a műanyag zacskók használatáért.

A világméretű környezetszennyezés csökkentéséért itthon is tehetünk. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót tett közzé, amelyhez máris jó ötvenezren csatlakoztak. Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyag-szennyezés visszaszorításáért, és tiltsa be az eldobható műanyag táskák forgalmazását – legkésőbb 2020. január 1-jétől.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a többi között elmondta, hogy ezeket a táskákat többségében csak egyetlen egyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesben végzik. Csakhogy a teljes lebomlási idejük akár 400 év is lehet, miáltal hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoznak. Miután már a magyarországi élővizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben.

 [1] www.greenpeace.hu/stopmuanyag

[2] https://qubit.hu/2018/06/05/a-szokvanyosnal-is-kisebb-mikromuanyag-szemcseket-mernek-a-hazai-folyovizekben

[3] A Greenpeace kutatása az Antarktiszról: https://www.greenpeace.org/international/publication/16899/microplastics-in-the-antarctic/ ; magyar hír a jelentésről:

https://24.hu/tudomany/2018/06/07/antarktisz-kornyezetszennyezes-muanyag/

[4] A Greenpeace friss jelentése Olaszországból:

http://www.greenpeace.org/italy/it/ufficiostampa/comunicati/Microplastica-anche-in-pesci-e-invertebrati-lo-conferma-una-ricerca-GreenpeaceUNIVPMISMAR-CNR----/

[5] https://www.theguardian.com/environment/2018/mar/15/microplastics-found-in-more-than-90-of-bottled-water-study-says