Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bátor gyerekeket az iskolába! – jogtudatosító kártyajáték

 Bátor gyerekeket az iskolába! – jogtudatosító kártyajáték
TASZ-sajtóközlemény

 Közösségi gyűjtésbe kezdett a Társaság a Szabadságjogokért  (TASZ) MONDO-s csapata, hogy negyven nyitott iskolába vihesse el kétórás, a pedagógusoknak szóló képzését. Ha az adománygyűjtés sikeres lesz, az intézmények mindegyike kap egy-egy csomag MONDO kártyát is, hogy a mindennapi tanításba be tudják emelni a jogtudatosító kártyajátékot, mint oktatási segédeszközt.

A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) Alapítvány adjukössze.hu oldalán meghirdetett kampány jelmondata: „Bátor gyerekeket az iskolába!”. A MONDO csapata az akcióval 900 ezer forintot szeretne összegyűjteni, amiből megvalósítható a képzéssorozat. Ha az akció eredményes, akkor jövőre – a tanároknak szóló, őszi tréningeket követően – gyerekek ezrei kezdhetnek el tanulni a saját jogaikról a MONDO segítségével, iskolai keretek között.

A MONDO egy komplex program, amelynek célja a gyerekek jogtudatosítása és amely a MONDO nevű kártyajátékra épül. A MONDO-t eredetileg fogyatékkal élő, intézetekben élő gyerekek számára fejlesztette ki a TASZ, valamint a sérült gyermekeket nevelő Csillagház Általános Iskola, azonban a játék fejlesztése közben egyértelművé vált, hogy bizonyos helyzetek felismerése az ép gyermekek számára is esszenciális azért, hogy meg tudják magukat védeni (azaz, hogy felismerjék, ha jogsérelem éri őket). A kártya célcsoportja a 8–12 éves korosztály, de bizonyos témáiról már akár óvodás korú gyermekekkel is lehet beszélgetni. A MONDO-hoz tartozik egy-egy szülői és kerettantervi kapcsolódásokat is tartalmazó, pedagógiai segédanyag. Utóbbi segít abban, hogy a jogtudatosító kártyajátékot a tanárok a mindennapi oktatásba is be tudják vinni. A kártya online is megvásárolható.

„Ha fontos neked, hogy a jogakiról tanuló gyerekekből jogtudatos felnőttek legyenek, támogasd te is a kezdeményezést!" – zárja a kampány indulásáról szóló közleményét a TASZ. Még több információt itt lehet találni a  MONDO-ról!