Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A brüsszeli mini csúcs árnyat vet az unió jövőjére

A brüsszeli mini csúcs árnyat vet az unió jövőjére A brüsszeli mini csúcs árnyat vet az unió jövőjére

Emmanuel Macron francia elnök új javaslattal állt elő a Földközi-tengeren ragadtak botránya után: hozzanak létre zárt menekültközpontokat az unió egész területén, hogy ekképpen könnyítsenek az egyre súlyosabb görög, olasz és spanyol terheken – írja a The New York Times

Olaszország legutóbb visszautasította a tengeren rekedtek partra szállását, miután a spanyolok 630 menekültet fogadtak be, amihez a francia kormány is felajánlotta segítségét. Macron szerint: aki nem jogosult a letelepedésre, azt vissza is küldenék. Pedro Sánchez Pérez-Castejón spanyol kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy humánus – ugyanakkor felelősségteljes – megoldást kell találni a menekültproblémára. Macron szerint a nemzeti megoldások nem működnek, s itt utalt Magyarország és Olaszország merev el- és visszautasító, különutas politikájára, azt hangsúlyozva, hogy az európai országok egymásra vannak utalva ebben a kérdésben is. A szélsőségesek az érzelmekre apellálva a lehető legrosszabb megoldást választották – fogalmazott a francia elnök.

A vasárnapi brüsszeli mini csúcsról az orosz Ria Novosztyi azt közölte válságban van az Európai Unió. Emmanuel Macront idézi, aki a sajtónak azt nyilatkozta: a migrációs válságból márpedig minden országnak egyenlő arányban kell kivenni a részét, s az egységes uniós politika alapja legyen a szolidaritás, illetve a mások iránti tisztelet. A kormányfői találkozón, amelyen a V4-ek nem vettek részt, igencsak éles összetűzésbe került a francia elnök és az olasz kormányfő. Utóbbi szerint ne képzelje Marcron azt, hogy egy teára meghívással elintézhető a migrációs kérdés. (Ez utalás volt arra, amikor egy kisgyerek életét megmentő menekültet teára hívott meg az Élysee palotába).

Az osztrák Der Standardban Thomas Mayer publicista a brüsszeli előcsúcsot elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a szokásos formáció helyett a kormányfők szűkebb csoportjának tanácskozása nem más, mint hogy a Brexit-szavazás után két évvel és a migráció szűnni nem akaró válságával dezintegrálódik az Európai Unió, aminek jelképe lett a tegnapi szétesett, hiányos mini csúcs – hisz’ nem voltak ott a balti államok, a Visegrádi 4-ek, sem Ciprus, sem Portugália. Ehhez hozzá kell tennünk azt is, hogy Angela Merkel pozíciójának látványos gyengülése a koalíción belül tükröződött az unióban is. Azaz a CSU-val szembeni vitája nem maradt következmények nélkül a brüsszeli találkozón sem.  Az összkép nem vigasztaló: Trump Amerikája, ami például a büntetővámok formájában az uniót is fenyegeti, a szélsőjobb és euroszkeptikus pártok előretörése a legutóbbi választásokon és a migráció kérdésében évek óta feszülő ellentét előrevetítik az unió jövőjét. És bár Le Pent megúszta az EU, helyette lett egy olasz Salvini. Egyik kutya, másik eb. Erős német vezetésre lenne szükség, de Merkel a belpolitikai válság miatt megbénított vezetőnek tűnik az unión belül is.

A hír nem friss Magyarországon, de a világsajtón most futott át és egyre több lap és online portál számol be a Billy Elliot musical drámai végkifejletéről, amely szerint néhány előadása után levették a színről a darabot. Gyakorlatilag letiltották. A CNN sokatmondó címével cáfolja a magyar verziót, mert kerek-perec megírja, azért kellett levenni, mert attól tartott a kormányzat, homoszexualitásra neveli/biztatja a fiatalokat. Eközben a Magyar Állami Operaház főigazgatója az alacsony nézőszámra hivatkozott indoklásában. Az Elton John műve alapján 2000-ben készült nagysikerű mű bemutatásakor a CNN a Magyar Idők írását idézi. Orbán Viktor sajtófőnökét is megkeresték azzal, igaz-e, hogy az utasítás tőlük érkezett. A szóvivő nem válaszolt a CNN kérdésére, csupán annyit közölt egy nappal később, olvassák el Ókovács Szilveszter közleményét.

A brit sajtó is figyelemmel követte a történéseket, és Magyarországra húzta rá a vizes lepedőt. Úgy fogalmazott a My So Called Gay Life (az úgynevezett homoszexuális életem elnevezésű portál), hogy Magyarország szerint a Billy Elliot darab homoszexuális propaganda. Idézhetnénk egyébként a neves The Independent hasonló véleményét is ennek kapcsán.

A The Washington Post is a magyarok homofóbiáját és kormány népesedési politikáját hozza fel magyarázatul a történtekre. Sőt, Ókovács Szilveszter egyik régebbi kijelentését is előbányászta az újság, amely szerint nagy hiány van férfi balett-táncosokból is. A Romeó és Júliát bizony nem lehet Romeó nélkül játszani. Mindez a The Washington Post szerint rímel Orbán meghirdetett új népesedési politikájára, ami 2,1%-os népességnövekedést prognosztizált a következő 20 évre.

Nem maradt visszhangtalan az akadémikusok elleni támadás sem a Figyelő újabb listájának megjelenése kapcsán a nemzetközi sajtóban. A Science Business nemcsak ennek részleteit ismerteti, de a jelenséget összefüggésbe hozza a Stop, Soros!”-törvény kapcsán eldurvult idegengyűlölettel is.