Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ördögi kérdésektől félünk

Ördögi kérdésektől félünk
Horváth Kálmán

Vannak ilyen történetek, a világ másik végén játszódnak, és mi mégis úgy érezzük, hogy benne vagyunk a talpunktól a fejünk búbjáig. Kiszolgáltatottságról, gonoszságról szólnak ezek a történetek, szereplői igazán nem is értik, hogy mibe keveredtek, démonokról, átokról beszélnek, egyszer beletörődnek a sorsukba, máskor kapálódznak ellene, aztán meghalnak, pedig még élhetnének.

A közélet, a film szállítja ezeket a történeteket, még egymásra is kacsintanak, ha nálad kínlódnak, akkor nálam félnek, ha te elveszed a lelküket, akkor én a figyelmüket, ha azt állítod, hogy nincs remény, akkor én sem kapcsolom fel a villanyt az alagút végén. A Felelsz vagy mersz, amerikai film, horror, diákok a szereplői, de ez mindegy, mert a csapdába csaltak bárkik lehetnek, a rossz útra nem tévedésből, hanem maguktól mennek, és vissza már nem találnak.

A címadó egy játék, keletkezése körülményeit nem kell komolyan venni, az ördög, a démon, nevezzük, ahogy akarjuk, kérdez, és a megkérdezett válaszol vagy teljesít egy feladatot. Aki téved, az meghal, a filmben ez a demokrácia, mert a választás lehetőségként, mindenkinek megmarad.

A világ más tájain, persze, nem eszik forrón a kását, arrafelé még röhöghetnek is ennyi eszement baromságon, az örökkévalóságig tartó rendszeren, azon, hogy a hazugságot büntetik, és egyébként értelmes emberek mi mindenre rávehetőek. De mi, magyarok tudjuk, hogy a félelem, akárcsak a szenvedés vagy az önmarcangolás isten ajándéka, nekünk természetes az öngyilkosság, és a sorsunkba is úgy törődünk bele, ahogy más a szűk, szorító cipőjébe. Szóval, mi nem nevetgélünk, mi ismerjük ezt a játékot, nálunk újságírók és politikusok játsszák, de nálunk a megszólítottak nem felelnek, nem mernek, sőt, ha tehetik elfutnak: nehéz a kritikusok dolga.

A film forgatókönyve közös munka. Az alapsztori Michael Reisz ötlete, ezt tupírozta Chris Roach és Jillian Jacobs, a végső változat pedig a rendező, Jeff Wadlownak köszönhető. Későbbi nyilatkozataikból az derül ki, hogy büszkék a munkájukra, kultúrák szerencsés keveredésének találják a történetet. Mindez igaz, meg az is, hogy az alkotás folyamata emlékeztet egy bódult éjszakára, amíg hat a szer, addig sok apróbb, nagyobb ötlet, aztán a kijózanodás, semmi baj, hamarosan jön az utánpótlás, és ha nem, akkor befejezzük, még azt is, ami nincs kész.

Jeff Wadlow rendezőként szerencsére tudja a dolgát, operatőrét, színészeit jól mozgatja, látványos helyszíneket választ, és mintha olykor kikacsintana, a nézőre, hogy ne tessék már annyira feszengeni, mozi ez, nem hullámvasút, mindenki biztosan ül a székében, felesleges sikoltozni, nem lehet kiesni.

Felelsz vagy mersz! / Truth or Dare: amerikai horror, 90 perc, 2018. Rendező: Jeff Wadlow. Színészek: Tyler Posey, Lucy Hale, Aurora Perrineau, Brady Smith, Landon Liboiron. Forgalmazza: UIP-Duna Film, bemutató: június 21.