Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Amnesty egyik munkatársát is megkínozták a palesztin hatóságok

Az Amnesty egyik munkatársát is megkínozták a palesztin hatóságok

Tüntetőket és nézelődőket, köztük az Amnesty International egyik munkatársát, Laith Abu Zeyadot is letartóztatták és megverték a palesztin biztonsági erők. (Nyitó képünk: The Guardian)

„Tegnap a palesztin hatóság igazi kegyetlenségről tett bizonyságot, amikor a biztonsági szolgálat a Gázát érintő megszorítások ellen békésen demonstráló embereket vett őrizetbe. A biztonság szolgálat emberi, többen köztük civil ruhában, több tucat tüntetőt és nézelődőt fogtak el, majd vertek meg a fogdán, köztük Laith Abu Zayedet, az Amnesty International kampányosát, aki megfigyelőként volt jelen a tüntetésen” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási igazgatója.

„Laith Abu Zayed órákat töltött a rendőrségi fogdán, ahol durván bántalmazták. Szabadon engedése után elmondta, hogy 18 másik fogvatartott társával is hasonlóan bántak. Laith története csak egy azok közül, amelyek bizonyítják, hogy a palesztin hatóságok túlzott erőszakot és kínzást alkalmaztak. Követeljük, hogy ezeket az eseteket teljes körűen és pártatlanul vizsgálják ki, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé.”

„A Palesztin Autonóm Területek részese a legfontosabb nemzetközi emberi jogi egyezményeknek, vagyis a hatóságokat a nemzetközi jog is kötelezi az emberi jogok, köztük a személyi szabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a békés gyülekezés tiszteletére, illetve kötelességük a jogsértéseket kivizsgálni, az áldozatoknak pedig jóvátételt nyújtani. A nemzetközi közösségnek fel kell szólítani a palesztin hatóságokat ezeknek a jogoknak a megtartására és az elkövetők igazságszolgáltatás elé állítására. Továbbá felül kell vizsgálniuk a palesztin biztonsági erőkkel való együttműködéseiket, illetve a nekik nyújtott támogatásaikat, hogy biztosítsák, nem járulnak hozzá jogsértések elkövetéséhez.”

Palesztin aktivisták egy csoportja kampányt indított és tüntetéseket szervezett, hogy a palesztin vezetés vessen véget a Gázai Övezet elleni megszorításoknak. A szervezők szerint a szankciók között van, hogy 63 ezer kormányzati tisztviselő fizetését csökkentik, nem hajlandóak tovább fizetni az övezet áramfogyasztását, felszámolják a minisztériumi funkciókat Gázában, látványosan csökkentik az egészségügyi ellátásra rendelkezésre álló pénzt, és kevesebb engedélyt adnak a lakóknak, hogy elhagyhassák a területet. Június 10-én vasárnap százak tüntettek békésen, mindeféle atroctitás nélkül Ramallah utcáin. Másnap a szervezők szerda estére újabb tüntetést jelentettek be. Június 14-én, kedden Mahmud Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója betiltotta a tüntetéseket az áldozati ünnep végéig. Ennek ellenére a tüntetők bejelentették, folytatják a tiltakozásokat és továbbra is békés eszközökkel, erőszak nélkül akarják kifejezni a véleményüket.