Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szétrobbanó armatúra okozta a Ramiris-tüzet? – Volt-e a raktárban automata tűzoltó-berendezés?

Szétrobbanó armatúra okozta a Ramiris-tüzet? – Volt-e a raktárban automata tűzoltó-berendezés?
Infovilág

A most rendelkezésre álló információk alapján elektromos hiba okozhatta a tüzet ma délelőtt az angyalföldi Frangepán utcában. A tűzzel rég nem látott méretű füst- és koromszennyeződés is keletkezett, jogos tehát a kérdés, milyen kártérítésre számíthatnak a környékbeli  lakások és irodák tulajdonosai. A biztosítási feltételek ez alkalommal is izgalmasak, mint minden kárnál. A Biztosítás.hu internetes alkuszt tájékoztatója:

Valószínűleg egy meghibásodott fénycső armatúrában keletkezett elektromos tűz terjedt tovább a ma délelőtt kiégett XIII. kerületi számítástechnikai raktárban. A szétrobbant armatúra felgyújthatta a raktárban lévő csomagolóanyagot és egyéb éghető árukészletet, illetve magát az épületet. A tűzet csak órák múlva sikerült eloltani és bár a környező ingatlanokban nem keletkezett közvetlen tűzkár, a füst és korom a homlokzatokon és a nyitott ablakokon a lakásokba bejutva jelentős károkat okozhatott.

A Biztosítás.HU online alkusz lakásbiztosítási szakértője szerint az ilyen károkat az egyes biztosítók egymástól eltérően kezelik. Magán az online összehasonlító felületen ezért a lakásbiztosítók termékei mellett fel is tüntetik, hogy mely társaság, mit fizet ilyen esetekben. A feltételekben egyes társaságok ugyanis a tűz nélküli koromszennyeződésre nem nyújtanak fedezetet, míg mások megtérítik az ilyen - nem az adott címen keletkező tűz továbbterjedő füstje által okozott -  következményi károkat is(!).

A konkrét esetben a környező lakások és irodák tulajdonosai két módon juthatnak majd kártérítéshez. A kárt vagy saját biztosításuk terhére tudják rendezni, vagy a kiégett raktár tulajdonosának felelősségbiztosítása terhére.

A kárt mindkét esetben két munkanapon belül kell bejelenteniük a károsultaknak, a biztosítók pedig várhatóan 4–5 napon belül helyszíni szemlét fognak tartani. Fontos tudni, hogy a lakásbiztosítások nagy részében a „tűz nélküli füst- és koromszennyeződés” károk általában százezer forintig térülnek, a károkozó felelősségbiztosítása ennél nagyobb összegre szólhat. E két forrás a jelen esetben várhatóan minden károsult számára kielégítő kártérítéssel fog szolgálni.

A szerk. kérdése: Tekintettel arra, hogy a ma délelőtt le-, illetve kiégett raktárban akár milliárd forintnyi (vagy nagyobb) érték is megsemmisülhetett, szeretnénk tudni, volt-e az épületben automatikus tűzoltó-berendezés? Ha volt, működött-e? Ha működött, miért nem volt elegendő a teljesítménye a tűz megfékezésére?