Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. március 4. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739346. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okos: órába illeszthető eSIM-kártya

Okos: órába illeszthető eSIM-kártya
Infovilág

A Telekom elsőként egy okosórában teszi lehetővé itthon a hagyományos SIM-kártyákat felváltó eSIM technológia használatát előfizetői számára. Mostantól a Magyar Telekom hálózatán e-SIM-képes eszközök mobil hálózati aktiválása elérhetővé válik az ügyfelek számára. A teljes mobilitás világa és a „dolgok internete” (IoT) felé nyit utat Magyarországon az első eSIM kártya bevezetése.

Technikai mérföldkőhöz érkezett a hazai távközlési ágazat: a Magyar Telekom kínálatában mától itthon elérhetővé válik az első, eSIM-képes eszköz, egy Huawei okosóra. Az új technológia a belépő a „dolgok internetébe” (IoT), mert megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök előtt, amelyek idővel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat.

A Cisco kutatása szerint 2020-ra 50 milliárd eszköz csatlakozik majd mobilhálózatra, 2025-re pedig akár többször ennyi is. Ma még nehéz elképzelni, de 5–10 éven belül így már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok első számú használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötők, okosórák, mobil vérnyomásmérők, továbbá autók és különféle szenzorok.

Az összekapcsolt eszközök futurisztikus, de már megnyílt csodálatos világába a rohamos tempóban fejlődő eSIM technológia a vízum.

A hagyományos SIM-kártyákat felváltó beépített SIM (embedded SIM, eSIM) mindössze 6×5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is könnyen elfér. És ami talán ennél is fontosabb, a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM-kártyát átvenni és azt a készülékbe helyezni, hanem elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a használói SIM-profilt. A hagyományos SIM-kártyák cseréjével (pl. kisebb kártyát használó készülék vásárlásakor) járó munkafolyamat a mainál is egyszerűbbé válik. Az újításnak várhatóan az iparág jövőjére is komoly hatása lesz.

Az új technológia – amely megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications – a világ legnagyobb, mobilszolgáltatókat tömörítő és az  érdek-képviseletét ellátó egyesülete) nemrégiben elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának – mától itthon is kipróbálható: a Telekom elsőként a Huawei Watch 2 okosórát kínálja az eSIM-képes eszközök közül. Rövidesen további eSIM-es eszközök is megjelennek a szolgáltatónál, annak függvényében, hogy miként  növekszik az igény a helytől és a mobiltelefontól független használhatóság iránt.

Pereszlényi Zoltán, a „lila óriás” marketing és értékesítési igazgató virtuális sajtóeseményen mondta el: hazánk régiós versenyképességében kulcsszerepet játszó digitális transzformációban nagy horderejű előrelépés az eSIM technológia bevezetése. Számítások szerint öt éven belül minden használónak átlagosan tíz, hálózatba kötött eszköze lesz, ezért idővel egyre több eSIM-képes készüléket és szolgáltatást kínál majd a Telekom.

Az eSIM megoldás bevezetése a magyar piacra  egyelőre kísérleti program részeként kezdődött meg. Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM-kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR-kód formájában. A WiFin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM-chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele. Az eSIM meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehető DuoNet opcióval lesz elérhető lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére.

A Huawei Watch 2 4G-képes verziójával a felhasználók nyugodtan otthon hagyhatják okostelefonjukat, amikor futni, biciklizni, kirándulni mennek; független kapcsolódási képességének köszönhetően az okosórán így is kezdeményezhetnek hívást (tarifacsomagtól függően), küldhetnek üzenetet, vagy használhatnak bármilyen alkalmazást. A Huawei Watch 2 VoLTE támogatottságú, és duál mikrofon zajszűrővel szerelte fel a gyártó. Az okoseszköz továbbá több szenzor és algoritmus alkalmazásával járul hozzá, hogy edzésünk még hatékonyabb lehessen. Beépített érzékelői elemzik a felhasználók aktivitását és adatokat gyűjtenek például az általa megtett távolságról, sebességéről, megtett lépésekről, pulzusszámról, vagy az elégetett kalóriákról. Emellett az okoskészülék segít a használóinak az egészséges életmód megtartásában: van például lépésszámlálója, illetve figyelmeztet, ha túl régóta üldögélnek a számítógép előtt.