Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virtuális kulcs – valós biztonság

Virtuális kulcs – valós biztonság
(Tudósítónktól)

Hazánkban is megjelent a zárrendszereket gyártó ISEO cég legújabb fejlesztése: általa anélkül küldhető bárkinek virtuális kulcs, és engedhetünk be a világ bármely pontjáról (!) vendéget, bérlőt a lakásunkba biztonságos és követhető módon, hogy  találkoznánk vele. A  bluetooth technológiára épülő Libra zárak nyitásához csak okostelefon kell.

Az okoszár működtetéséhez csupán egy ingyenes okostelefon-alkalmazásra (mint virtuális postára) van szükség; általa küldhető el, a címzett pedig ugyanígy fogadhatja az ajtónyitáshoz szükséges virtuális kulcsot. Legyen szó egy váratlanul érkező rokonról, akinek nem tudtunk kulcsot adni vagy a takarítóról, megbízható szerelőről. Tudósítónknak a gyártó elmondta: azt is a virtuális kulcs gazdája határozza meg, hogy kulcs mettől meddig nyissa a zárat, így használója biztonságban érezheti magát.

Az okos zár minden be- és kilépést naplóz, köztük a sikertelen nyitási kísérleteket is, így az applikáció révén értesülhetünk róla, ha valaki engedély nélkül próbálkozik bejutni otthonunkba. A Libra okos zárak nem csupán online verzióban érhetők el, hanem offline is használhatók, így lehetőség van arra is, hogy valaki akár a bankkártyáját, okosóráját tanítsa meg arra, hogy nyitni tudja a zárat, ez viszont távolról nem, csak a zárhoz érintve oldható meg.

Egyre több ingatlantulajdonos foglalkozik rövid idejű lakáskiadásra, a leggyakrabban az Airbnb rendszerén keresztül, mivel a hosszú távú bérlőkhöz képest rövid idő alatt nagy haszon érhető el így. Csakhogy igazodni kell a vendégek, akár késő esti vagy kora reggeli érkezéséhez, távozásához a kulcsátadás miatt. Az okos zár viszont végleg megoldja ezt a problémát. Elég e-mailben elküldeni a virtuáliskulcs-aktiváló kódot, amelyet a vendég okostelefonja fogad, bluetooth-os kapcsolaton keresztül már nyithatja is a zárat, és bejuthat a lakásba.

A vendég csak a lefoglalt/kifizetett időben jut be a lakásba. Ezzel kiküszöbölhető a lakáskiadások nagy veszélyforrása, hogy kulcsmásolattal váratlan vendégek is bejuthatnak.

Az okos zár a hostelek, a Balaton-parti apartmanok és vendégházak, a vidéki elvonulás helyszínéül szolgáló kis házak tulajdonosainak gondját is megoldja. Elegendő, ha a tulaj e-mailben elküldi vendégének, vendégeinek a virtuális kulcsot. Egy zár esetében akár több ’kulcs’ is kiadható egyazon időben, így a nagyobb létszámú nyaraló társaságoknak is sokkal kényelmesebb, hogy nem kell egymáshoz igazodniuk. Emellett a kulcsot nem lehet elveszíteni, legföljebb a kódot tartalmazó mobiltelefont. A kulcskód kiadója bármikor, bárhonnan letilthatja a hozzáférését, így az esetleg megtalált telefonnal már senki sem juthat be az ingatlanba.