Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dübörög a hazai ingatlanpiac – lassul-e az ütem az idén?

Dübörög a hazai ingatlanpiac – lassul-e az ütem az idén?
(Tudósítónktól)

Tavaszonta föllendül az ingatlanpiac. Gyorsuló ütemben épülnek családi és társasházak, üzleti ingatlanok. A lakáspolitikai intézkedések hatására az építkezések lendülete csak növekszik. A múlt év azonos időszakához mérten jócskán nőttek az átlagos négyzetméterenkénti árak, országosan meghaladják a 300 ezer forintot, a fővárosban az 500 ezret is. Az építkezési kedvnek csak a munkaerőhiány szab határt.

A 2017 végi előrejelzések egyebek között a CSOK újabb finomítását, illetve az áremelkedés lassulását, stagnálást vetítették előre. A 2015-ben tapasztalt, országon belüli megosztottság továbbra is létezik, mivel a munkavállalók elsősorban a (nagy) városokba költöznek, ahol az átlagosnál több az építkezés és persze az ingatlanárak is magasabbak az átlagosnál. (Az átlagos családház-négyzetméterárak változása az ország egyes nagyvárosaiban (2018. január–május között)

A tavalyi (egyesek szerint) visszafogott drágulás az idén folytatódik, igaz, már csak egy számjegyű, bár vannak kivételek, amelyek eltérnek az országostól. Tény viszont nagyvárosok többségében az árak már elérték a felső határt, és az év első öt hónapjában Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Sopronban, Kecskeméten a drágulás már „csak” 6–8%-os volt.

A piaci szereplők számára a százalékoknál fontosabb az átlagár. A családi házak négyzetméterára Miskolcon és Szolnokon 28–30%-kal kedvezőbb, mint Szegeden vagy Debrecenben. A listát a nagyvárosok közül Budapest vezeti, emellett az élvonalban ott van még Sopron, Székesfehérvár, illetve Veszprém is. A dobogósok és a rangsor végén elhelyezkedő települések között 130-220 ezer Ft/m2  a különbség.

Hasonló tendencia figyelhető meg a lakáspiacon. A téglalakások a fővárosban megközelítik a 700 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, bár ebben az esetben nagy szerepe van az elhelyezkedésnek: a belváros és a budai oldal

vezet, a külső kerületekben viszont ehhez képest lényegesen alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

Átlagos lakásárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2018. május)

A Szolnokon, Miskolcon meghirdetett lakások ára 15–30%-kal elmarad a pécsiekétől meg a szegediekétől. A nagyvárosokban a téglalakások átlagos ára 360-400 ezer Ft/m2, a paneleké 240-330 ezer Ft/m2.

Az idei első negyedévben a lakásépítések száma megközelítette a 10 ezret, 3 százalékkal több volt, mint esztendővel ezelőtt. Ne feledjük: az előző években kiadott engedélyek alapján épült ingatlanok mostanra készültek el.

Az átlagos ingatlanárak változása

az ország egyes nagyvárosaiban 2018-ban

Ez évben is nőtt a kiadott építési engedélyek száma – igaz, január–április között csak 1%-kal volt több, mint tavaly, az év első harmadában. A nagy kérdés: fennmarad-e a lendület az év végéig. Egyelőre nem tudható, a jelenlegi 5%-os áfakulcs marad-e, vagy visszatér az egykori 27 százalékos.

(Cikkünk forrása: ingatlannet.hu)