Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-bizottsági javaslatok az adó- és vámhatóságok együttműködésének erősítéséért

EU-bizottsági javaslatok az adó- és vámhatóságok együttműködésének erősítéséért
Infovilág

A Bizottság a 2021–27-i időszakra szóló uniós költségvetésben intézkedéseket javasol avégett, hogy javuljon és hatékonyabbá váljék a tagállamok közötti adó- és vámügyi együttműködés. Ez segíteni fogja, hogy a vállalkozások továbbra is szabadon és könnyen hozzáférjenek az egységes piachoz, a kereskedelem virágozzék, ne jussanak be az unióba veszélyes áruk a külső határoknál, a tagállamok pedig rendelkezzenek az adókikerülés és az adócsalás elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel.
 

A Bizottság 950 millió euró összegű pénzügyi kötelezettségvállalást javasol az unió vámprogramja és 270 millió euró összegű pénzügyi kötelezettségvállalást a Fiscalis-program számára. Ezek együttvéve a következő uniós költségvetésnek még egy százalékára sem rúgnak.
Az új vámprogram előmozdítja a modern vámunió létrehozását, amelynek középpontjában a vállalkozások és a polgárok érdekei állnak. Evégett:

  • ösztönzi a nemzeti vámigazgatási szervek közötti információ- és adatcserét;
  • továbbra is segíti a növekvő volumenű kereskedelem egyszerűsítését;
  • támogatja a vámhatóságokat az unió pénzügyi és gazdasági érdekeinek védelmében, valamint a vámok, a behozatali hozzáadottérték-adó (áfa) és a jövedéki adók megfelelő beszedése céljából végzett munka során;
  • az eddiginél jobb kockázatkezelési stratégiákat dolgoz ki.

Az új Fiscalis-program támogatni fogja a tagállamok adóhatóságai közötti együttműködést, és erőteljesebben hozzájárul majd az adócsalás, adókijátszás és adókikerülés elleni küzdelemhez. A program főbb elemei a következők:

  • jobb minőségű és jobban összekapcsolt informatikai rendszerek kiépítése;
  • a bevált módszerek megosztása;
  • együttes fellépés kialakítása a kockázatkezelés és az ellenőrzések terén;
  • az Unió versenyképességének előmozdítása.

Az EU egységes piacának gerincét képező vámunió további fejlesztésére irányulóan ma előterjesztett javaslatnak kiemelt aktualitást ad, hogy az idén ünnepeljük a vámunió fennállásának 50. évfordulóját. Az új Fiscalis-programra vonatkozó mai javaslat pedig olyan pillanatban kerül az asztalra, amikor jól érzékelhető az adókikerüléssel szembeni közhangulat, ami nem véletlen, hiszen a hozzáadottérték-adóval (áfával) összefüggésben elkövetett csalások az uniós kormányoknak évente több mint 50 milliárd euró bevételkiesést okoznak.
A vámprogram és a Fiscalis program: kérdések és válaszok

Jogi szövegek és tájékoztatók