Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tiltottárus kereskedelemre gyanakszik az OLAF Magyarországon

Tiltottárus kereskedelemre gyanakszik az OLAF Magyarországon Tiltottárus kereskedelemre gyanakszik az OLAF Magyarországon

Figyelmeztet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF): a The New York Times nemzetközi kiadásának angol nyelvű görög kiadásában, az Ekathiremini című mellékletben olvashatunk a Reuters tudósítása alapján arról, hogy Magyar- és Görögország lesz a sokmillió eurós kínai importból származó csalás új útvonala az Egyesült Királyság kilépésével. Az OLAF szerint nem alaptalan a gyanú, hogy a kínai ruházati cikkek és lábbelik e két országon keresztül az új kínai selyemút, az „Egy övezet, egy út” csatornáin folydogálnak be nagy volumenű csalás közepette.

Eddig Londonon át érkeztek a feltűnően olcsón bejelentett áruk, amelyek után alacsony vámot kellett fizetni, és ami miatt az unió az idén Nagy-Britanniát 2,7 milliárd euró büntetéssel sújtotta. A kínai Cosco Shipping céget említi a cikk, amelyik Magyarországgal feltehetően üzletel. Az OLAF egyik szakértője a Reutersnak nyilatkozva ugyanis elmondta: két éve lettek figyelmesek arra, hogy Nagy-Britanniában csökkent az olcsó kínai árucikkek aránya, ám ugyanilyen mértékben emelkedett az említett országokban – legalább is a magyar és görög vámhivatali adatok szerint. Ernesto Bianchi erről Brüsszelben tegnap sajtótájékoztatót is tartott, attól tartva, hogy az új kínai selyemút örvén megkezdődött beruházások tiltott, jogellenes árukereskedésnek adnak teret. Az Európai Unió viszont ennek következtében tetemes bevételi forrástól esik el. A Reuters meg is jegyzi, hogy már áprilisban érzékelték a problémát, a Cosco Shipping azonban úgy nyilatkozott, minden előírást megtart. A sajtó megkeresésére sem a magyar, sem a görög hivatalok nem reagáltak a cikk megjelenéséig.  

Színház élőben címmel először tartanak egyhetes magyar színházfesztivált New Yorkban – adja hírül a BroadwayWorld New York-i színházi magazin. A június második felében megrendezendő fesztiválon nemcsak színházi előadások lesznek, hanem pódiumbeszélgetések, koncertek, s a résztvevők közül a magazin kiemeli Konrád Györgyöt, Alföldi Róbertet, Kovács Mártont és Boncz Ádámot. Illetve az Örkény és a k2 Színház produkcióit. Az előadásokat általában angolul tartják, kivéve a Holdkő darabot. A New York-i magazin részletesen beszámol a várható programokról, a helyszínekről és még a darabok tartalmát is összefoglalja.

„Egy vezér anatómiája” felcímmel a magyar miniszterelnök portréját festi meg az The American Interest külpolitikai magazin, amelynek alapítói között találjuk Francis Fukuyamát, a neokonzervatív hullám képviselőit. Az igazi Orbán Viktor cím alatt lévő állítás szerint a Felcsúton felnövekedett kormányfő megtanulta, ha patkányra bukkansz, azonnal végezz vele, mielőtt megtámadna. A londoni irodából tudósító Gerald Frost dolgozik Paul Lendvai könyvéből is, s kiemel néhány gyerekkori orbáni mondatot, amit gyakran szoktak idézni: „Ha egyszer megütnek, te üss vissza kétszer”, vagy: „Ha a színpadon karddal a kezedben hárman támadnak rád, akkor nem filozofálni kell, hanem mindhármat lemészárolni”. Bemutatja azt az Orbán Viktort, aki elégtételt vesz, és aki nekimegy a brüsszeli bürokratáknak. Noha a választók valóban őt juttatták hatalomhoz a választási törvény szerint, azonban az EBESZ választási megfigyelőinek elemzése is jelzi, volt a probléma bőven. Mint ahogy azt is: azért, mert a konzervatívok közt is van hódolója, nem jelenti azt, hogy Orbán a konzervatívok táborába tartozik. Még az amerikai konzervatív Heritage Alapítvány is a „gazdasági szabadságot” elemző jelentésében Magyarországot elnyomás alatt lévőként értékeli.   Frost úgy is jellemzi őt, mint aki nem átallja kijátszani Oroszországot a Nyugattal szemben. A Londonban ismert Fischer Tamás író szerint pedig nem baloldali és nem is jobboldali, Orbán egy olyan politikus, aki a győzelmet áhítja.

A korrupció régi keletű probléma Közép-Kelet-Európában, valóban nem vele kezdődött, de úgy néz ki, vele is intézményesül.

A azt kérdezi egyik cikke címében, cinikus volt-e az az izraeli nagykövet Washingtonban, aki Szijjártó Péter múlt heti látogatásakor dicsérte Magyarországot az antiszemitizmus elleni küzdelméért. A cikk körbejárja a Soros-kampányt, amely például Radnóti Zoltán rabbi nyilatkozata szerint alapvetően nem volt antiszemita, de hibáztatta Orbánt azért, mert nem állította le az antiszemita interpretációra is alkalmas kampányt.

A Tett és Védelem Alapítványtól Szalai Kálmán nemzetközi összehasonlítás alapján adatokkal alátámasztva állítja, hogy a zsidók Magyarországon sokkal nagyobb biztonságban tudhatják magukat, mint például az Egyesült Királyságban, Ausztriában vagy éppen Brüsszelben.