Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Igen, volt egyszer egy Ifipark

Igen, volt egyszer egy Ifipark
Elek Lenke

Regények és filmek születtek róla, gyengék és kiválóak egyaránt, de legfeljebb megidézni tudták, különféle színvonalon, a budai Ifjúsági Park szellemét. Ez érthető, hiszen azóta a zenészek, énekesek és a vendégek egy része meghalt – itthon vagy külföldön – mások betegek, megint mások még aktívak, de összevesztek, mondjuk politikai nézetek miatt Hajdanán ilyen nem létezett, a beatzenészek eleve mind ellenzékiek voltak, bár akkor még ez a jelző nem annyira volt divatban. A zenekarok többsége ma – érthetően – nem az eredeti felállásban működik. Aki egy kicsit meg akarja ismerni ma az Ifiparkot, nézze meg Tímár Péter klasszikussá vált Csinibabáját, bár az sem mai celluloid. (Nyitó kép: kozepsuli.hu)

Bebocsáttatásra várva (Foto: Cultura)

Ha valakinek óhatatlanul és mindennek ellenére, nosztalgiázni való kedve van, az jöjjön el a „Volt egyszer egy Ifipark” koncertsorozatra a budai Várkert Bazárba. Nem kevés bátorság kell ehhez.

Ez a Várkert Bazár sem az, ami volt régen, a senki sem számolta, hány milliárdból rendbehozott, partihellyé züllött helyszínen többnyire állami és diplomáciai fogadásokat tartanak. Ha valaki ilyenkor felnéz a már nem létező színpadra, láthatja, hogy ott most éppen luxus étterem működik.

Vagy éppen és olykor sajtótájékoztató tartanak: az egyik legutóbbi boros eseményen egy bukott államtitkár meg egy szexuális erőszak miatt leváltott színházigazgató csinált itt úgy, mintha mi sem történt volna, és még valakik lennének.

De most nézzük a konkrét eseményt!

Ahogyan a mai, a rendszerváltáskor született pr-osok fogalmaznak, a Várkert Bazárban 1961–84 között működött a Budai Ifjúsági Park, röviden Ifipark, amely zenés-táncos szórakozóhelynek indult, később a magyar rock fellegvárává vált. Fellépett itt mindenki, aki a hazai könnyűzenei életben számított: Omega, Metro, Illés, Sakk Matt, Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice, Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Hungária, Bergendy és még sok más. Az idén nyáron folytatódik a tavaly megkezdett koncertsorozat, és 34 év után ismét rocklegendáktól lesz hangos az Ifipark régi-új színpada. 

A Scampolo-együttes; énekel: Mátrai Zsuzsa. (Kép: kozepsuli.hu)

Június 29–szeptember 7. között fellép az Omega, D. Nagy Lajos, Hobo, az Apostol és a Dinamit. A koncerteken a beatgeneráció még élő tagjai találkozhatnak ifjúkoruk kedvenc zenekaraival, és a fiatalabbak is átélhetik, milyen volt ez a kultikus szórakozóhely, megérthetik, miért is mesélnek szüleik, sőt, nagyszüleik csillogó szemmel az ifiparkos bulikról – olvasom a közleményben.

A programról annyit, hogy június 29-én az  Omega, augusztus 8-án  D. Nagy Lajos, augusztus 11-én  Hobo, augusztus 23-án  az Apostol,  szeptember 7-én pedig a Dinamit szórakoztatja a bizonyára nem a fiatal korosztályt képviselő nagyérdeműt.

Ehhez, persze bátorság kell: az ember vagy sír ilyenkor, vagy nevet. Meg hát ez is szórakozás valahol.