Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Testkamerát kapnak a bécsi metró biztonsági őrei

Testkamerát kapnak a bécsi metró biztonsági őrei
EuroCommPR*Bécs

Még az év vége előtt testkamerával szerelik fel a bécsi metró biztonsági őreit. A különféle készüléktípusok próbája már el is kezdődött, ennek alapján választják majd ki a beszállítót. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien évek óta nagy súlyt fektet arra, hogy utasai biztonságban érezzék magukat. Tavaly augusztus óta 60 biztonsági őr ügyel a rendre és fegyelemre a megállókban és a járműveken. A jövő év végéig a számukat megduplázzák, és még az idén valamennyiük testkamerát kap.

Két hónapon át különféle kameramodelleket próbálnak ki a biztonsági szolgálat munkatársai, hogy megállapítsák, melyik típus a leginkább kézreálló, melyiknek a legjobb a képminősége, és melyiknél a legkönnyebb a felvételek értékelése. A tapasztalataikat figyelembe veszik majd a testkamerákra kiírt közbeszerzési eljáráskor, amelyet várhatóan augusztusban zárnak le.

Alapítása óta a biztonsági szolgálat tízezer utast figyelmeztetett már – elsősorban a házirend megtartására. Leggyakrabban arra kell emlékeztetni az utasokat, hogy a peronon tilos biciklivel, rollerral, gördeszkával stb. közlekedni, a mozgólépcsőn nem szállítható kerékpár, illetve a kutyákra szájkosarat és pórázt kell adni. Koldulás, hangoskodás, dohányzás és alkoholfogyasztás miatt is közbe kellett lépnie a biztonsági szolgálatnak.

Nem csupán a biztonsági őrökön lesz kamera: az osztrák főváros 109 metróállomása és a szerelvények nagy részén is működnek már kamerák. A bécsi tömegközlekedési hálózatból jelenleg 12 500 biztonsági kamera küld képeket. A felvevő, megfigyelő készülékek számát az idén további 1600-zal bővítik. Erre a célra a Wiener Linien 900 ezer eurót fordít.

Címkék