Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Botrányra készül” a Pesti Magyar Színház

„Botrányra készül” a Pesti Magyar Színház
(Munkatársunktól)

Társulati ülést tartott a Magyar Színház, és összegezte a 2017/18. évad eredményeit. A szezonban hét premieren tapsolhatott a közönség, és további 14 produkciót tartott repertoáron az intézmény. A tavalyinál tizennégy előadással többet, összesen 324 saját előadást tartottak a most zárult évadban. (A nyitó képen: a társulati ülésen díjazottak és jubileumukat ünneplők.)

A számok igencsak imponálóak. Három évvel ezelőtt 83 ezer jegyet adtak el, most több mint 130 ezret, ebből mintegy 111 500 volt fizető néző. A jegybevételt két év alatt sikerült megduplázni, anélkül, hogy a színház jegyárat emelt volna. Az idei évadban csaknem 279 milliór forint volt a jegyárból származó bevétel, ami 45 millióval gyarapodott az előző évadhoz képest, miközben az előadások száma csupán minimálisan növekedett.

A Magyar Színház az idei évadot 344 előadással zárja, tavaly viszont 350 tartott. A saját előadások nézőszáma is tovább nőtt. A 90 előadásból tizenegy alkalommal egyszerre valósult meg az audió-narráció és a jelnyelvi tolmácsolás is.

A Magyar Színház utóbbi három évadjában mintegy 250 előadást akadálymentesítettek; ezzel egyedülálló a színházak között. A támogatóknak köszönhetően az évad során az Anyahajó Anyaközpont hat egyesületi tagja, illetve a turai „Mint a többi ember” Közhasznú Alapítvány fogyatékkal élő 12 tagja és a Gyengénlátók Általános Iskolájának 17, hátrányos helyzetű diákja jutott el ingyen a Magyar Színházba.

A társulati ülésen arról is szó esett, hogy Tahi József színművész és Mércséné Szabó Mária számviteli vezető pályájának 40. jubileumához érkezett. Huszonöt éve dolgozik a Magyar (előtte Nemzeti) Színházban: Szabó Rea öltöztetőtár-vezető, Füsti Ilona öltöztető, Hernesz Zoltán öltöztető és Lőrinszky Katalin jelmezkivitelező.  

Ugyancsak az évadzárón adták át a társulati díjakat: a 2003-ban alapított Főnix-díjat évente ítélik oda a társulat szavazása alapján. Az évad legjobb női főszerelője és a Főnix-díj tulajdonosa az idén Hámori Ildikó színművész. Az évad legjobb férfi főszerelője és a Főnix-díj tulajdonosa: Ágoston Péter színművész. Az igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíj tulajdonosa: Czímer László üzemeltetési vezető.

A KÖVETKEZŐ ÉVAD BEMUTATÓI

Szeptember 21.: Maurice Hennequin – Pierre Veber: FOLYTASSA, CICERÓ – AVAGY BOTRÁNY A TÖRVÉNYSZÉKEN  - zenés, szatirikus érzékiség. Rendező: Horváth Illés.

Október 13. : Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea: IDŐFUTÁR című zenés időutazása. Rendező: Tasnádi Csaba.

Október 27.: Szabó Magda–Egressy Zoltán: TÜNDÉR LALA című zenés mesejátéka. Rendező: Halasi Dániel.

December 7.:             Dusan Kovačević: A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK című fekete komédiája. Rendező: Paolo Magelli.

2019. január 11.: Luigi Magni és Bernardino Zapponi azonos című filmforgatókönyve Vajda Katalin átdolgozásában: LEGYETEK JÓK, HA TUDTOK! – zenés játék. Rendező: Nagy Viktor.

2019. március elején: Carlo Collodi-Litvai Nelli: PINOKKIÓ mesejáték. Rendező: Eperjes Károly.

Címkék