Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Merkel, Macron elfordul Trumptól, Orbán és szövetségesei egyre közelednek hozzá

Merkel, Macron elfordul Trumptól, Orbán és szövetségesei egyre közelednek hozzá Merkel, Macron elfordul Trumptól, Orbán és szövetségesei egyre közelednek hozzá

A zsivány Orbán szövetségese szerezte meg a sovány többséget a szlovén választásokon az előrejelzések szerint – ezzel, a kritikát csöppet sem mellőző címmel számol be a Bloomberg az eredmény aktuális állásásról. A Szlovén Demokrata Párt helyzetét is elemezve a cikk kiemeli, hogy Janez Jansa együtt kampányolt Orbán Viktorral, aki nem csak a menedékkérők elleni gyűlöletbeszédet hajtogatta, hanem követendő példaként hivatkozott az illiberális demokráciára is. Emellett megjegyzi azt is, hogy az olasz választások eredménye is ezzel egy irányba mutat, az uniós renitensek egymásra találtak.

Nem csak jópofáskodás volt ez a tárgyalás – tudatta Szijjártó Péter az amerikai Hot Air blogoldallal, amiről azt kell tudnunk, hogy a rendkívül népszerű jobboldali blogger, Michelle Malkin alapította 10 éve. Az álnéven író szerző, Jazz Show a címben azt a mondatot emelte ki, amit a Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel folytatott találkozó után a magyar tárcavezető mondott: Magyarország nem csatlakozik az Egyesült Államokat hisztérikusan bíráló európai kórushoz. Ellenben számos esetben kiállt mellette. Mert hazánk az ENSZ-ben nem egyszer akadályozta meg, hogy Amerikát elítéljék vagy egyhangú nemleges döntést hozzanak ellene, mint például a Trump-féle jeruzsálemi döntés nyomán felterjesztett ENSZ-határozat alkalmával. Persze mindez olyan európai összefüggésben érdekes, hogy az utóbbi napokban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is új szövetségesek után néz, hátat fordítva Trumpnak. Előbbi Kína felé kacsintgat, utóbbi egyelőre csak nyilvánosan bírálja az acélra és az alumíniumra kivetett büntetővámok miatt. Ellenben az Európában növekvő Amerika-ellenesség mellett szövetségesek is adódnak, Orbán után feltehetően Olaszország is felsorakozik. A konzervatív Jazz Show ugyanakkor kétli, hogy ezek a szövetségek túlélnék a Trump utáni korszakot is.

A The New York Times is Olaszországról, mint Trump leendő szövetségeséről mereng el, mivelhogy utóbbi minden bizonnyal újratárgyalja viszonyát Brüsszellel, hisz’ az új olasz kormányfő unióellenes retorikája és a migránsügyben vallott álláspontja azokhoz húzza, akik – mint Orbán – frontot nyitottak az unióval szemben. Az illiberális demokrácia Európában erősödő szerepét sem mellőzi a szerző.

Sőt a CNN-en is megjelent ez a vonulat, mégpedig a neves újságírónak, Fareed Zakariának a Steve Bannonal készített interjújában. Trump elnök kirúgott nemzetbiztonsági stratégája Magyarországról Olaszországba sietett újabb szövetségest keresni, s nemcsak erről, hanem az alt-right és populista Trump-féle irányzat térhódításáról is beszélt – érintve Magyarországot is, amelyik nem bírálja Trumpot. Az egykulcsos adó kapcsán is szóba került hazánk, és Steve Bannon szerint ez is követendő példa, akárcsak számos európai országban a határozott migránsellenes intézkedések, mint például a határ menti kerítésépítés.

Trump másik ex-bizalmasáról, a brit–magyar származású Gorka Sebestyénről pedig a The Guardian azt a hírt kürtölte szét – valóban ennyire fontos? –, hogy június 7-én az Oxford Union egyetemi társaságnál tart előadást. Persze, rögtön az elején tisztázza, hogy Gorkának azért kellett mennie a Fehér Házból, mert kapcsolatba hozták magyar szélsőjobb szervezetekkel. Ugyanakkor az egyetemisták szervezete, az Oxford Union közleményében – a brit napilappal szemben azt állította Gorkára hivatkozva –, hogy azért kellett mennie a Fehér Házból, mert úgy látta, hogy kollégái a „Tegyük Amerikát ismét naggyá!” platformot kikezdték, amiben ő viszont kezdettől fogva mélyen hitt. Az Oxford Union egyébként egykoron olyan tekintélyes személyiségeket hívott meg vitára, mint Winston Churchill, Ronald Reagan, Teréz anya, Jimmy Carter és Bill Clinton. OJ Simpson meghívása azonban hatalmas vihart kavart.

A kanadai The Rebel Media portál videóinterjút készített az Asia Times kolumnistájával, David Goldmannal, aki dicsérte Orbán Viktort:  A magyarok nem engedik be a muzulmánokat, így azért, mert miután elűzte a muzulmán bevándorlókat az országból, a magyar zsidók teljes mértékben biztonságban érzik magukat. Ezentúl még civilizációs válságról is beszélt Goldman, s itt Trumpot  Orbánnal egy platformra hozva közölte, ebben is azonos nézetet vallanak.