Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az amerikai kincstár ellenőrzi az orosz és magyar pénzmozgásokat

Az amerikai kincstár ellenőrzi az orosz és magyar pénzmozgásokat

Videót is közzétett a Szijjártó Péter és Mike Pompeo külügyminiszter washingtoni találkozójáról elsőként beszámoló Newsweek magazin. A politikusok kivonultak a tárgyalóteremből a sajtó elé, kezet ráztak, a magyar külügyminiszter megköszönte a lehetőséget, kifejezte, mennyire izgatott. Amerikai kollégája helyeslően bólintott és többször is elismételte – nagyszerű. Az egész 10–15 másodpercig tarthatott.

A Newsweek a következő címet adta a tudósításának: Mike Pompeo arra kérte a jobboldali Magyarországot, hogy álljon ellent a veszedelmes orosz nyomásnak Európában. A cikkben már az agresszió kifejezést használta Oroszország kapcsán. Emellett az amerikai külügyminiszter arra is kérte partnerét, hogy védjék és támogassák a civil szervezeteket.

A rossz időzítésre is utal, hogy épp egy nappal a civileket megbélyegző Stop Soros törvény benyújtása után kereste fel Szijjártó a külügyminisztériumot. Az amerikai tárca ez alkalomból kiadott közleményében szintén első helyen szerepel a civil szervezetek működésének fontossága, valamint az, hogy Magyarország segítse és könnyítse – magyarán ne akadályozza! – Ukrajna NATO-partnerségét, elsősorban az orosz agresszióval szembeni aspektust kiemelve. 

A Heather Neuert szóvivő által ismertetett közlemény kitér a védelmi együttműködésre épp úgy, mint az energia-diverzifikációra és a magyarországi befektetésekre, s csak ebben a három kérdéskörben volt átfedés Szijjártó MTI-nyilatkozata és az amerikai külügy rendkívül szűkszavú közleménye közt.  Utóbbiban egyáltalán nem köszönnek vissza azok a gondolatok és tárgyalási pontok, amelyeket a magyar külügyminiszter az MTI-nek elmondott. Mindkét tárgyaló partner azt hangoztatta, amit maga tett hozzá a találkozó sikeréhez, azonban Szijjártó 10-szer nagyobb terjedelemben, mint Mike Pompeo.

A Newsweek az orosz agresszió kapcsán elemez: Magyarország semmi jelét sem adta annak, hogy tenne bármit is az orosz agresszió ellen, sőt, az utóbbi 8 évben Orbán Viktor egyre szorosabbra fűzte a kapcsolatot Moszkvával – mind ideológiai, mind gazdasági együttműködés tekintetében.

Emlékeztet Paks2 12 milliárdos kölcsönszerződésére, Putyin egyre sűrűsödő budapesti vizitjeire. Hasonlóságot vél felfedezni az idegengyűlölő, nacionalista és migránsellenes orosz és magyar retorikában. Akárcsak a milliárdos Soros elleni kampányban. Ennek kapcsán Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója ismerteti a „Stop, Soros!” civilek jogait sértő passzusait. A törvény elfogadása előtt a kétharmados többség miatt nincs akadály, de a Newsweek információi szerint Amerika továbbra is keményen fellép a civilek jogainak megcsorbítása ellen. A cikk kétli, hogy Mike Pompeo kérése meghallgatásra talál a valóban szilárd magyar–orosz együttműködés miatt, ugyanakkor Ariel Cohen, az Atlanti Tanács szakértője szerint az Egyesült Államok meg fogja találni annak módját, hogy rábírja erre Orbánt, miután az amerikai kincstár folyamatosan ellenőrzi az orosz és magyar partnerek pénzmozgásait. 

A Human Rights Watch magyarországi képviselője, Gárdos Tódor elmondta: az amerikai követség is folyamatosan szóvá teszi a neki nem tetsző ügyeket, ezzel együtt még sok a tennivaló a sajtószabadság és a pluralizmus, a civilek elleni kampány és a törvények kérdésében, az idegengyűlölő és időnként antiszemita felhangok elfojtásában.

Harmadik napja fut a nyugati sajtóban bőségesen terítve, hogy Orbán kormánya bebörtönözheti a migránssegítőket – írja például az Euractiv a civilek büntetését kilátásba helyező, kedden benyújtott „Stop, Soros!”-törvény várható elfogadásáról, és arról az alkotmánymódosításról ezzel összefüggésben, ami gyakorlatilag szembemegy az uniós kvótarendszerrel. Ekként azzal az uniós közösséggel is, amelyik évente euró-milliárdokat pumpál a magyar gazdaságba. A magyar belügyminiszter felterjesztéséből idézi, hogy az illegális bevándorlókat támogatók büntetése teljesen jogos. Az ENSZ menekültügyi főbiztosát azonban aggasztja a törvénytervezet, mert egyrészt a migránsokat feltehetően embertelen körülmények között fogják tartani, és ezzel egy időben még féktelenebb idegengyűlölet alakul ki az országban.

Hasonlóan részletesen beszámol a Soros-törvényről az arab Al Jazeera vagy idézhetném a kanadai CBC-t vagy a brit Daily Expresst is.

S ha már Soros: Amerikában sorsozott egy nagyon népszerű és nyíltan konzervatív színésznő, Roseanne Barr, aki a több tízmillió embert képernyőhöz ültető sorozat központi figurája és Trump nagy kedvence – számol be a történésekről a The New York Times. Twitter üzenetében Rosaenne Barr azzal vádolta Sorost, hogy „segédkezett zsidók német koncentrációs táborba hurcolásánál, és még el is lopta a vagyonukat”. Meg olyanokat támogatott a kampányában, akik az Egyesült Államok vesztét akarták. Soros azonnal reagált az őt ért érdemtelen vádakra, Trump szintén megszólalt, de nem nevezte álhírnek a leírtakat. Viszont nem sorosozott, de támadta azt az ABC-menedzsert, aki emiatt levette az ABC tv műsoráról a népszerű sorozatot.