Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Robottal végeztek agyműtétet

Robottal végeztek agyműtétet
(Tudósítónktól)

Eddig 16 tematikus programot finanszírozott mintegy 80 ezer millió forint keretösszeggel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap a főbb társadalmi gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó szakterületeken. Hazánkban most először végeztek agyműtétet robot segítségével, amelyet az NKFI Alapból fedezett két tematikus nemzeti program egymáshoz kapcsolódó kezdeményezései tettek lehetővé.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: „A Magyarországon eddig nem használt technológiai műtéti alkalmazása is azt bizonyítja, hogy a felfedező kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással érhető el az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása, aminek eredményeit a támogatott orvosi kutatások esetében a betegek is tapasztalhatják.” Hozzátette: az NKFI Alapból 2013 óta 11 tematikus nemzeti program kezdődött, és az idén további öt programmal egészül ki.

A robottal végzett műtétet vezető Erőss Loránd és munkacsoportja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) részeként évek óta foglalkozik innovatív idegsebészeti és epilepszia-sebészeti eljárások kutatásával, alkalmazásával. A nemzeti programok sorában mind a támogatás, mind a részt vevő kutatók száma alapján kiemelkedő NAP első szakasza 12 milliárd forint támogatással kezdődött meg. A NAP folytatása tavaly óta a „nemzeti kiválósági program” része, ebből 6500 millió forint támogatás jut az agykutatási programra. A múlt három évben száznál több kutatási és fejlesztési kezdeményezés történt a NAP részeként létrejött konzorcium 10 egyetemi, kutatóintézeti és vállalati tagjánál.

Hazánkban és a térségben is egyedülálló sebészeti robot beszerzését a NKFI Hivatal nemzeti versenyképességi és kiválósági programjának 1200 milliós támogatása tette lehetővé, amit az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a Femtonics Kft.-vel közös konzorciumban nyert el az „Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program” részeként. Az orvosokból, gépész-, optikai tervező, villamos-, szoftverfejlesztő mérnökökből, biológusokból, lézerfizikusokból álló multidiszciplináris konzorcium célja, hogy a ma megszokott lézer-mikroszkópoknál gyorsabban használható, térbeli méréseket lehetővé tevő kétfoton-mikroszkópot, illetve az idegsejtek aktivitását láthatóvá tévő fluoreszcens festéket fejlesszenek. Mivel sokszor az agy belsejében történnek azok a jelenségek, amelyek kutatási vagy gyógyítási szempontból jelentőséggel bírnak, ezért lényeges a pályázati támogatásból beszerzett sebészeti robot szerepe, mert a robot az embernél sokkal pontosabban, tizedmilliméteres precizitással képes eljutni a mély agyi idegmagvakig is.

A projektet támogató Nemzeti versenyképességi és kiválósági program (NKP_16) felhívásra hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és vállalkozások által létrehozott közép-magyarországi konzorciumok nyújthatták be pályázatukat. A program hazánk versenyképességének szempontjából stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket, illetve az azok keretében jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák létrehozását támogatja, a fenti programon kívül további két nemzeti program – az anyagtudományi, technológia, illetve a Víz–egészség–élelmiszer program – részeként. A három programban 26 konzorciumi projektjavaslat nyert összesen mintegy 28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az NKFI Alapból.