Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

CDU-figyelmeztetés a Fidesznek – Moszkvai főrabbi: otthon biztonságosabb, mint nyugaton

CDU-figyelmeztetés a Fidesznek – Moszkvai főrabbi: otthon biztonságosabb, mint nyugaton

A The New York Times közli a Reuters hírügynökség berlini keltezésű beszámolóját, amely szerint a német Kereszténydemokrata Unió parlamenti képviselője, a CDU Magyarországgal foglalkozó felelőse figyelmeztette a Fideszt, hogy ne lépje át azt a határvonalat a polgári szabadságjogok területén, amelyen belül még tagja maradhat az európai kereszténydemokraták közösségének.

Andreas Nick szavai arra utalnak, hogy a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU magyarországi akkreditálásának a halogatása, valamint a nem kormányzati szervezetek ellen irányuló Stop Soros törvényjavaslat-csomag ennek a vörös vonalnak az áthágásával fenyeget – olvasható a Reuters alapján a The New York Times honlapján.

„Azt szeretném-e, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táboron belül maradjon? Természetesen. De magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy bizonyos vonalak átlépése nagyon megnehezítené az életet mindenki számára” – fogalmazott Angela Merkel pártjának Magyarország-felelőse.

Az emberi jogok tiszteletben tartását figyelemmel kísérő Európa Tanács a jövő hónapban teszi közzé értékelését a Stop Soros csomagról, és Andreas Nick szerint Magyarország reagálása kulcsfontosságú lesz annak megítélése szempontjából, hogy hajlandó-e választ adni a bírálatokra. A cikk azonban idézi az amerikai Georgia Egyetem Fidesz-szakértőjét, bizonyos Cas Mudde-ot is, aki azt valószínűsíti, hogy Fidesz legfeljebb csak marginális kiigazításokra lesz hajlandó a törvénycsomagon, és kérdéses, hogy az európai néppárti politikusok abban az esetben is kitartanak-e majd kritikai megállapításaik mellett.

A PAP lengyel hírügynökség Jens Stoltenberg NATO-főtitkár varsói sajtótájékoztatójáról szóló beszámolóban kitért arra a kérdésre is, amire az MTI tudósítása egy szót sem vesztegetett, nevezetesen hogy mikor lehet megtartani a védelmi miniszterek szintjén a következő NATO–Ukrajna-tanácsülést, tekintettel arra, hogy az ilyen találkozókat Magyarország gátolja az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos vita miatt. Stoltenberg azt válaszolta, hogy hétfőn nagyköveti szinten tartanak NATO–Ukrajna-tanácsülést. A főtitkár elmondta: állandó kapcsolatban vannak Ukrajnával, rendszeresen tartanak megbeszéléseket, és konzultálnak az ukrán államfővel és miniszterelnökkel is. Ukrajna szoros és értékes partner, orosz agresszív cselekmények áldozata – hangsúlyozta a norvég NATO-főtitkár. 

A bécsi Die Presse Hans Winkler osztrák szerkesztő vitacikkét közli, amely válaszként született arra, hogy a lap nemrégiben Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnöknek, az Európai Parlament liberális frakcióvezetőjének Magyarországot és Lengyelországot bíráló írását hozta le. Winkler kettős mércével vádolja Verhofstadtot, és szembeszáll azzal a nézettel, amely – az ő értelmezésében – elmarasztalja azokat a keleti tagországokat, amelyek konzervatív és nemzeti kormányokat választanak maguknak.

A Die Presse vendégpublicistája fölveti: Magyarországot pénzügyi szankciókkal fenyegetik a maffiaszerű struktúrák és a korrupció miatt, de mikor lehetett ilyen megállapítást hallani például Itáliával kapcsolatban? A szerző szerint Olaszország – az Európai Bizottsággal tettestársi viszonyban – folyamatosan megsérti – ha az „európai értékeket” nem is, de – a közös pénznemre vonatkozó szabályokat mindenképpen.

Winkler nem csupán kelet-nyugati összevetést tesz, hanem a jobb- és baloldaliság mentén is kettős mércét lát. Szerinte miközben bírálják a konzervatív és nemzeti Magyar- és Lengyelországot, aközben semmilyen elmarasztalásban nem részesül a jogállamiságot rendre megsértő Románia, vagy éppen Szlovénia baloldali vezetése, ahol – állítja – máig nem történt meg a kommunista múlttal való igazi szakítás.

Végül röviden megemlítem, hogy a Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív hamburgi lap interjút közöl Pinkasz Goldsmidttel, Moszkva főrabbijával, az Európai Rabbikonferencia elnökével. Goldsmidt szerint a muszlim bevándorló antiszemiták veszélyesebbek, mint a jobboldali radikálisok. „Azt az antiszemitimust, amit a szülők magukkal hoznak a hazájukból, nem szabad továbbadni a következő nemzedéknek” – mondja. Figyelmeztet arra, hogy növekszik Németországban az ott élő muszlimok körében az antiszemitizmus. Szerinte az antiszemita cselekmények elkövetőit ki kellene toloncolni. Azt mondja, hogy Moszkva utcáin nagyobb biztonságban érzi magát, mint Nyugaton. Az interjú teljes szövege csak a Die Welt előfizetői számára érhető el.