Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Napszemüveg lesz az újrahasznosított kávékapszulákból

Napszemüveg lesz az újrahasznosított kávékapszulákból
Rusznák Gábor

A Nespresso magyarországi adatai szerint a vásárlók az alumínium kávékapszuláknak mindössze harmadát juttatják vissza újrafeldolgozásra. Az arányon javíthat, ha az újra felhasznált alumínium kézzelfogható termékekben is testelt ölt, ezért megállapodtak a bakelit-szemüvegkereteiről ismert Tipton Eyeworks-szel, hogy a visszagyűjtött kapszulák anyagából trendi termékek készüljenek.

A Nespresso gőzerővel dolgozik azon, hogy a forgalomba hozott kávékapszulák minél nagyobb részét visszagyűjtsék újrafeldolgozásra. Mostantól már nem csupán a magánszemélyektől, hanem vendéglátóhelyektől, szállodákból és irodaházakból is gyűjtik a használt kapszulákat. A külön összegyűjtött patronokat a friss kávészállítmánnyal érkező futárok veszik át, továbbá a Nespresso budapesti, pécsi és győri üzleteiben is le lehet adni őket.

A cég szerint a kávéfogyasztók akkor érzik igazán az újrafeldolgozás jelentőségét, ha az újra felhasznált alumíniumból kézzelfogható termékek készülnek, ezért megállapodtak a bakelitből készült szemüvegeiről híressé vált Tipton Eyerworks-szel, hogy divatos szemüvegkereteket gyártsanak az újra feldolgozott alumíniumból. Ehhez előbb megoldást kellett találni arra, hogyan lehet elválasztani egymástól a kávézaccot és a még hasznosítható alumíniumot. Az eljárást egy magyar cég, a debreceni székhelyű PMR Kft. dolgozta ki. A használt kapszulákat kiszárítják, majd gépi úton eltávolítják belőle a zaccot, amelyet aztán magas tápértéke miatt a mezőgazdaságban használnak fel: komposzt készül belőle

Hankó Gergely természetvédelmi mérnök szerint az alumínium kiváló csomagolóanyag, ám az előállítása rendkívül drága és energiaigényes, ezért az újrafeldolgozás nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is fontos. Magyarországon csaknem 100 cég gyárt válogatottan gyűjtött hulladékból termékeket, például autóalkatrészeket, építkezési állványoknál használatos bilincseket. A Nespresso kávépatronjaiból Svájcban golyóstollak, Csehországban kerékpárok, Magyarországon pedig mostantól szemüvegkeretek készülnek.