Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kommunizmus gulyását főzi Orbán?

A kommunizmus gulyását főzi Orbán? A kommunizmus gulyását főzi Orbán?

Európa populistái fölöttébb nyitottak a szélsőjobbos Steve Bannon tanácsaira – állapítja meg az osztrák Der Standard azok után, hogy Trump egykori nemzetbiztonsági stratégája szerdán Budapesten tartott előadást az „Európa jövője” címmel rendezett konferencián. Sőt egyenesen a populisták messiásaként jellemzi őt – miként azt a fogadtatásából leszűrte a tudósítás.

Orbán és Steve Bannon szeretik, kedvelik egymást – ennek még a The New York Timesban is nyoma volt, s a szélsőjobb politikus szerint azért szeretik Orbánt, mert ő menti ki a magyarokat a nyugati civilizáció romjai közül. Bannon és Orbán személyesen találkoznak is, azonban erről sem tudtunk meg egyelőre részleteket. Trump és Orbán népszerűségüket alapvetően annak köszönhetik – vetette össze a sokban hasonló két politikust Bannon az előadásában, hogy mindketten küzdenek a migránsok ellen. A Fehér Házban egykor dolgozott politikus Európában toboroz és gyűjt híveket Trump támogatásához, mert itt látta feléledni a nacionalista és populista politikát. Úgyis mondhatni, Steve Bannon megüli az európai populista hullámot! A Breitbart News lemaradt az eseményről, legalábbis a lapszemle összeállításakor még nem volt nyoma a lapban annak, hogy egykori vezető szerkesztője meglehetősen sikeres előadást tartott Budapesten.

A különutas Orbán Viktor ma már ismét kavargatja a bográcsban a gulyást – utal a gulyáskommunizmusra elemzésében Mike Gonzales, aki George Bush elnök kormányában dolgozott, s most a konzervatív amerikai Heritage Alapítvány kiadványában, a The Daily Signalban jelentette meg írását. Négy éve még csak ijesztgetett Orbán az illiberális társadalmi rendszerrel, a minap pedig bejelentette, a liberális demokrácia halott, s az új irányt szabott európai kollégáinak, a keresztény demokráciát. Mike Gonzales szerint több oka is van annak, miért érdemes Orbánra figyelni. Egyrészt fölényesen megnyerte a választást, másrészt az Angela Merkellel folytatott filozófiai harcban – a migránskérdésben – diadalt aratott, és sikerült legyőznie Sorost is, aki végül elhagyta Magyarországot.

A vallásosság és a vallástalanság egymást váltó európai történelmi periódusain végigszaladva a szerző úgy véli, a keresztény értékek tagadásának korszakában szabadult el a gyűlöletbeszéd, üresedtek ki az alapértékek, lettek nyitottak a határok. Amerikának is hasonlóképpen kellene látnia magát, úgy, mint ahogy Orbán látja a nemzetét, amely egyedülálló a népek tengerében, önálló és megőrizte függetlenségét. Sajátos logikát követve Mike Gonzales állítja, hogy „Orbán nem Putyin, nem Castro és még csak nem is Hszi Csin-ping, mert nem veszi el mások szabadságát, a többség az alkotmányosság keretében a kisebbségek jogait is biztosítja, és működik a fékek és ellensúlyok rendszere is”.

Európa megváltozott és ebben a változásban érdemes Orbán útmutatásaira odafigyelni, még ha Amerika és Nyugat-Európa nem tud is érdemben reflektálni erre, mindenesetre az az értékrend, amit Orbán kínál, megszívelendő.

A Human Right Watch egy tömör bekezdésben figyelmezteti Brüsszelt, miért késlekedik cselekedni, amikor Magyarországon a kormány idegengyűlöletet szítva diszkriminálja a migránsokat és most a független civileket igyekszik elhallgattatni. Meddig tűri ezt az Európai Néppárt? Addig, amíg meg nem fertőzi az Európai Uniót?  A szervezet kampányt indított, arra kérve támogatóit, hogy erről kérdezzék az Európai Néppártot és pártcsaládjait, például a Merkel-féle CDU-t, illetve szavazzanak azért, hogy kitegyék a Fidesz szűrét a Néppártból. A „Védd a demokráciát Magyarországon!” címmel közreadott kampányanyagban olvashatjuk ezeket a sorokat.

A Reuters a budapesti VIII. kerületből ad hangulatjelentést egy nem Fidesz-szavazót megszólaltatva, aki elmondja, érteni véli, miért szavaztak többen a Fideszre április 8-án. A több mint ezer beteget ellátó háziorvos szerint erre kellő magyarázattal szolgál, hogy dübörög a gazdaság, emelkedtek a bérek, látványosan csökkent a munkanélküliség, és Orbán meg is védi az embereket – biztonságot, békét garantálva a migránsokkal elleni sikeres küzdelemben. Ehhez még hozzá lehet adni azt is, hogy rendben tartotta, szépítette a kerületet Kocsis Máté volt polgármester. Az embereknek semmi panaszuk nem lehetett. Tölgyessy Pétert is megkérdezte a tudósító, aki szerint Orbán mindig talál ellenséget, egyiket a másik után, hogy az emberekben félelmet keltve igazi védelmezőként tűnjön ki mindenki közül. 

Töméntelen mennyiségben áradt az olvasókra a Szlovéniából hazatérő román munkások magyarországi balesete Ceglédbercelnél, amelynek kilencen estek áldozatul. Legfőképp a sofőr által készített élő facebook-közvetítés miatt figyeltek fel a külföldi beszámolók a tragédiára – például az amerikai ABC tv.