Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Molnár Áron a világ legtehetségesebbjei között

Molnár Áron a világ legtehetségesebbjei között
(Tudósítónktól)

Ezernyolcszáznál több, 21 évesnél fiatalabb lányt és fiút – köztük a magyar Molnár Áront – hívtak meg az Intel ISEF-re. A világ legnagyobb nemzetközi, tehetségkutató tudományos és innovációs versenyén az egyesült államokbeli Pittsburghben 75 országból fiataljai mérték össze tudásukat.

Molnár Áron, aki a 2016–17.évi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen I. díjat szerzett, a Magyar Innovációs Szövetség költségén vehetett részt előbb az Európai Unió fiatal tudósok versenyén, ahol bejutott a fiatal tudósok versenyének döntőjébe, onnan pedig tovább, az ISEF világdöntőjére mehetett tovább.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér az általa kidolgozott témáról. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn ezernél több tudós, mérnök és matematikus személyes beszélgetések során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Molnár Áron, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma volt diákja, ma már a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul. Pályamunkájának címe: „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor”. Ezzel nyerte el az „embedded systems” (beágyazott rendszerek) kategóriában a negyedik díjat és a vele járó pénzjutalmat.

A magyar műegyetemista megoldásában a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nano méretű ferromágneses részecskékből és hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál-transzformátor lesz. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (mikro-elektromechanikai) dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzor pontosságban felülmúlja a piaci eszközök jó részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.

Fiatal tudósok európai versenye – három magyar a tallinni döntőben

Molnár Áron a világ ifjú tudósainak élvonalában

Molnár Áron egy asztalnál a Nobel-díjasokkal és a svéd királyi családdal