Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi kéthetes kutyáskontroll

Bécsi kéthetes kutyáskontroll
EuroCommPR*Bécs

Két héten át a kutyatartók és kedvenceik állnak a bécsi rendőrség figyelmének középpontjában. A rendőrök ellenőrzik, hogy van-e póráz illetve szájkosár az utcán sétáltatott kutyán, hogy van-e azonosítócsipje, illetve harci kutyák esetében kutyajogsija a gazdának. (A képen: kutyás ellenőrzése a Resselparkban /foto: PID -  Christian Fürthner)

Tavaly összesen 55 705 kutya volt bejelentve az osztrák fővárosban. Azért, hogy zavartalanul éljenek egymás mellett a kutyások és nem kutyások, a bécsi rendőrség – a város állategészségügyi szolgálatával karöltve – évente több alkalommal is kiemelten ellenőrzi a kutyatartókat és kedvenceiket. A most kezdődött kéthetes akció célja, hogy emlékeztessék az állttartókat a kötelezettségeikre és a békés egymás mellett élés szabályaira. Elsősorban azt nézik, hogy van-e póráz, illetve szájkosár a közterületeken tartózkodó kutyákon. Az osztrák főváros utcáin és terein ugyanis vagy pórázon kell vezetni a kutyát, vagy szájkosarat kell viselnie az állatnak. A parkokban mindig kötelező a póráz, azokon a helyeken pedig, ahol sok ember tartózkodik (például rendezvények vagy éttermek), a szájkosár a kötelező. A tömegközlekedési eszközökön pedig mindkettő.

A rendőrök azt is ellenőrzik, hogy van-e azonosítócsipje a kutyának, illetve a harci kutyák esetében kutyajogosítványa a gazdának. Bizonyos fajtáknál 2010 óta kötelező a kutyajogsi Bécsben, amelyet eddig 6359 kutyatartó szerzett meg. Ennek meglétét egyébként egész évben ellenőrzi a rendőrség.

Szintén egész évben nézik – igaz, nem a rendőrök, hanem a közterület-felügyelet munkatársai (WasteWatcher) –, hogy eltakarítanak-e a kedvencük után a gazdák. Aki az utcán hagyja a kutyaürüléket, az 50 eurós bírságra számíthat. A „nincs nálam zacskó" Bécsben nem jó kifogás, ugyanis városszerte 3600 automatából lehet ingyen zacskóhoz jutni. Ezeket évente összesen 36,5 millió zacskóval töltik fel.

Bécsben egyébként a kutyatartóknak kötelező felelősségbiztosítással is kell rendelkezniük – méghozzá minimum 725 ezer euró értékben. Ennek meglétét azonban most nem ellenőrzik. 

Az osztrák fővárosban összesen 176 kiépített kutyafuttató van, egy állatra így nagyjából 21 négyzetméternyi terület jut, ahol szabadon kimozoghatja magát. A forró nyári napokon pedig kutyastrandokon is hűsölhetnek gazdájuk társaságában.