Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil

Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil
Infovilág

A Bizottság ma jelentést tett az európai migrációs stratégia és a Bizottság 2017. decemberi politikai ütemterve alapján elért előrehaladásról, és meghatározta a jövőbeli fő intézkedéseket.

A közös uniós erőfeszítések továbbra is eredményesek, ám a helyzet a folyamatos migrációs nyomás miatt még mindig instabil, amint ezt a kelet- és nyugat-mediterrán útvonalon érkezők számának növekedése is jelzi. Ezért az EU egészének ébernek és felkészültnek kell lennie, hogy képes legyen reagálni az esetleges szezonális csúcsokra vagy a migrációs nyomás – például az egyik útvonalról a másikra történő – áthelyeződésére.

A mai jelentés azonosítja, hogy mely területeken szükséges megerősíteni a jelenlegi válaszlépéseket, ideértve a következőket:

  • az európai határ- és parti őrség eszközei tekintetében fennálló hiány felszámolása;
  • a visszatérések javítása;
  • az áttelepítés fokozása; valamint
  • a migránsok megfelelőbb védelme az útvonalak mentén.

A Bizottság ma javaslatot tett a schengeni vízumot kérelmező személyek adatait tartalmazó adatbázis, a Vízuminformációs Rendszer (VIS) továbbfejlesztésére, hogy megfelelőbben tudjon reagálni a jelentkező biztonsági és migrációs kihívásokra, és javítsa az Unió külső határainak igazgatását.

A Vízuminformációs Rendszer az EU külső határain dolgozó határőröket és a világ különböző pontjain működő tagállami konzulátusokat összekötő uniós adatbázis. A vízumkibocsátó hatóságok számára alapvető információkat nyújt a rövid idejű tartózkodásra jogosító schengeni vízumot kérelmező személyekről, miközben lehetővé teszi a határőrök számára az esetlegesen biztonsági kockázatot jelentő utazók kiszűrését. Azért, hogy e hatóságok idejében elérhessék a szükséges információkat, a mai javaslat kiterjeszti a VIS alkalmazási körét, mindenekelőtt azáltal, hogy belefoglalja a rendszerbe a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokat és tartózkodási engedélyeket is, az adatvédelmi szabályok maradéktalan tiszteletben tartása mellett.

A javasolt módosítások lehetővé teszik majd a vízumkérelmezők alaposabb háttér-ellenőrzését; a tagállamok közötti hatékonyabb információcsere révén felszámolják a biztonsági információs hézagokat; valamint biztosítják a más uniós adatbázisokkal való teljes körű interoperabilitást.
 

 

 

Airbus-vita: a WTO elutasítja az USA követeléseinek többségét

Az EU üdvözli a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) fellebbezési testületének mai jelentését arra a vitára vonatkozóan, amelyet az USA terjesztett a testület elé az Airbusnak nyújtott támogatások kapcsán. A jelentés elutasítja az USA azon állításainak döntő többségét, melyek szerint az EU nem tett eleget a WTO megállapításainak.

A fellebbezési testület megállapította, hogy az USA által kifogásolt, az Airbusnak nyújtott uniós támogatások többsége 2011-ben lejárt. A határozat szerint a WTO szabályai értelmében az EU nem köteles további lépéseket tenni olyan állami támogatások tekintetében, amelyek már nem léteznek. Ezzel a döntéssel az EU-nak mindössze néhány fennmaradó megfelelési kötelezettséget kell teljesítenie ahhoz, hogy teljes mértékben megfeleljen a WTO szabályainak.

A fellebbezési testület ezenkívül jelentősen csökkentette annak a gazdasági kárnak az értékét, amelyet a fennmaradó uniós támogatás állítólag a Boeing repülőgép-eladásainak okozott. Az USA 218 kárigényt nyújtott be az Airbus állítólagos támogatása következtében a Boeinget érintő „káros hatásra” – például kieső értékesítési bevételre – vonatkozóan. A fellebbezési testület az USA kárigényeinek 94%-át elutasította, és azoknak csupán 14 olyan esetben adott helyet.

Az EU most gyors lépéseket tesz azért, hogy teljes mértékben megfeleljen a WTO-szabályoknak a még fennálló kötelezettségei tekintetében.