Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hadüzenet a cukorbetegségnek

Hadüzenet a cukorbetegségnek
Toronyi Attila

Több mint 385 millióan szenvednek cukorbetegségben világszerte, s bár korábban csak elvétve akadtak fiatalkorú, a kettes típusú cukorbajtól érintettek, napjainkban számuk riasztóan nő. Magyarországon is. Ebben szerepet játszik egyebek mellett a gyorséttermi ételek miatti elhízás is. A serdülők veszélyezettségére hívja fel egy most kezdődő, nagyszabású nemzetközi oktatási program.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mai rendezvényén elhangzott: a diabétesz oktatási KiDS programban 6-14 éves diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a leselkedő veszélyre, illetve a kór megelőzésére, és segítsék a diabétesszel élő gyerekek elfogadását. Szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek az akcióban, mint Erős Antónia, Szellő István, Kocsis Tibor és Varga Izabella. A következő tanévben először öt iskola kapcsolódik be kísérleti jelleggel a programba.

Mint a mai tájékoztatón elhangzott: a lappangó és a diagnosztizált cukorbetegek száma hazánkban az egymillióhoz közelít, tehát igazi népbetegségről van szó. Az érintett több mint 4000 gyerek és serdülő napközben az időt jórészt az iskolában tölti, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy a pedagógusok föl vannak-e készítve a velük való bánásmódra. Szerencsére mind több tanító- és óvónőképző intézmény nyújt ezzel kapcsolatos ismereteket.

2005 óta bárki jelképes összegért megméretettetheti saját vércukorszintjét a sárga matricával megjelölt 500 patikában. A programban 2008 óta vérnyomás- és koleszterinmérés is szerepel. 2012 óta az Alapítvány minden évben gasztroszakértők segítségével kiválasztja a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét. A programot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete támogatja. A Kolibri Kiadóval közösen meséskönyv jelent meg Szárnyak és paták címmel, öt évesnél idősebb gyermekeknek. A történet egyik szereplője, Glu, cukorbeteg. Történetén keresztül érthetőbbé és jobban átélhetőbbé válik, mit jelent gyermekkorban a diabétesz.

Egyébként a napokban kezdődött el és a hónap végéig tartanak a hagyományos Cseppont Patikahetek, amikor a megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz-, tesztcsík- és sebkezelő gél akció is várja az érdeklődőket a patikákban.

A május végén kezdődő Egyszer Élünk Körút keretében keresik föl az alapítvány aktivistái az ismert futóversenyeket, fesztiválokat és családi napokat. A sárga sátrakban bárki megméretheti a vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén november 11-én (vasárnap) rendezi meg – immár 13-ik alkalommal – ingyenes családi egészségnapját neves fellépőkkel. Ugyancsak ősszel, novemberben kezdődik az a kommunikációs kampány, amely a szövődményekre kívánja fölhívni a figyelmet. Az érdeklődők tájékozódhatnak a fitoterápiás lehetőségekről is.