Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

WiFi4EU: fizeti az Unió az ingyenes wifi-hotspotokat

WiFi4EU: fizeti az Unió az ingyenes wifi-hotspotokat
Infovilág

Holnap, azaz május 15-én délután 1 órakor teszi közzé az Európai Bizottság annak a pályázatnak az első felhívását, amelynek részeként az európai települések uniós finanszírozásban részesülhetnek ingyenes wifi-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító pontok) létesítésére.

Az első felhívás révén 1183 település részesül majd egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványban. Az utalvánnyal a települések wifi-berendezéseket vásárolhatnak és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre köztereiken. A sikeresen pályázó önkormányzatoknak ingyenes, biztonságos és reklámot nem tartalmazó wifi-szolgáltatásokat kell nyújtaniuk legalább 3 éven keresztül. Nem részesülhetnek finanszírozásban olyan hálózatok, amelyek ugyanabban a közösségi térben adnának vezeték nélküli internet-hozzáférést, ahol magán- vagy állami cégek már kínálnak ingyenesen és hasonló minőségben wifi-szolgáltatásokat.

Az utalványra azok a települések pályázhatnak, amelyek jelentkeznek a WiFi4EU portálon. Eddig már több mint 17 000 település regisztrálta adatait a március 20. óta működő webhelyen. A Bizottság a kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében fogja kiválasztani. A területi egyensúly végett mindegyik uniós tagállam legalább 15 és legfeljebb 95 utalványban részesülhet összesen. A Bizottság 2020-ig további négy felhívást tesz majd közzé a kezdeményezés iránt érdeklődő települések számára.

WiFi4EU portál