Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tovább csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya

Tovább csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya
Opten-információ

A múlt években folyamatosan csökkent a külföldi tulajdonoshoz köthető cégek súlya Magyarországon, a csökkenés a nagy árbevételű ágazatokban számottevő. A múlt egy évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik a múlt 6-7 év irányzatába. Jelenleg 43 ezer, külföldi tulajdonosú cég működik hazánkban, ami hatezerrel kevesebb, mint a 2011-ben.

Önmagában a csökkenés még nem is lenne olyan rendkívüli, hiszen az ilyesmi a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető, ugyanakkor az arányok erős eltolódást jeleznek. A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan kisebbedik, és ez különösen igaz a 100 millió és az 1 milliárd forint feletti árbevételűek esetében, ahol évente fél százalékponttal csökken a külföldi cégek aránya, így 6 év alatt már 3 százalékos az esés.

 A 100 millió Ft feletti ágazatban 14,3 százalék a legalább 1 külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami 3 százalékpontos visszaesés a 2011-i értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majdnem 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel azelőttihez képest.

Az első két helyen Németország és Ausztria található, de mind a két ország esetében évről évre folyamatos visszaesés mutatkozik. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, de a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat Ukrajnához. Az Ukrajnához köthető cégek sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis 1 éves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonosú cégek száma. Az első 20 ország között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegű országok is mint Ciprus, vagy Seychelles, de szerencsére ezen érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.

Ágazati kitekintésben többségben vannak a kereskedő cégek több mint 12 ezer vállalkozással, őket követik az ingatlanügyletek közel 7400 vállalkozással. A dobogó harmadik helyére a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó – jellemzően tanácsadó cégek – léptek fel 4500  céggel.