Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rendhagyó fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Rendhagyó fesztivál a Nemzeti Múzeumban
(Munkatársunktól)

Most vasárnap (május 13-án) a Magyar Nemzeti Múzeum hetven hazai társintézmény munkatársait látja vendégül; olyanokat, akik a látogatóknak szeretnék emlékezetessé tenni ezt az egynapos, rendhagyó fesztivált. A pesti Múzeumkert éppen zajló rekonstrukciója sem gátolja meg tehát a hagyományos „múzeumok majálisát”.

Az idén beköltözik a klasszicista múzeumpalota belső tereibe a majális, így a nagy múltú falak keretezik mindazt, amelyet a részt vevő hetven múzeum kínál. Az intézmények sokféleségét, egyediségét tükröző rendezvény nemcsak a múzeumi hálózatokat szemlélteti, hanem a múzeumok az épületet is „behálózzák” szórakoztató, ismeretterjesztő, készségfejlesztő, tudományos programjaikkal.

A múzeumok 23. majálisa ugyanakkor három másik országos és nemzetközi eseményhez is kapcsolódik. A „közösségek hete” zárónapján megrendezett majális méltó lezárása a hét eseményeinek, összefűzi az ICOM (nemzetközi múzeumi szervezet) aktuális jelmondatával: Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség. E gondolat mentén a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, a közösségi munkájára irányítja a figyelmet. Az idei majális a családok évéhez is kapcsolódik, tovább erősítve az eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományt.

A múzeumok majálisán – mint az előző években is – átadják „az év múzeuma-” és „az év kiállítása”-díjakat, amelyet a múlt év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények.

Az esemény szervezője – a Magyar Nemzeti Múzeum – ez alkalommal is színes és izgalmas programokat kínál minden korosztálynak: előadások, koncertek, tárlatvezetések és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket egész nap.

A majálisozók között találhatjuk majd a Hahó Együttest, a Szilánk és az Egyszálgitárt, a Szedert és a Balázs Elemér Groupot.

Csak remélhető, hogy a mostani múzeumok majálisa nem csupán a szokatlan helyszín és a rövidebb időtartam miatt válik emlékezetessé.

További információk és programok ITT olvashatók.