Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem emelkednek a kgfb-díjak – ma az átlag 37 800 forint

Nem emelkednek a kgfb-díjak – ma az átlag 37 800 forint
Varga Péter

A Netrisk.hu adatai szerint az év első negyedében a személyautókra megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja 37 800 forint volt, szemben a tavalyi hasonló időszakban mért 34 200 forinttal. A díjszint alakulásában a vezető online biztosításközvetítő portál által hetente közölt Kgfb-index szerint január közepe óta érdemi változás nem tapasztalható.​

Az összes kgfb-kötésnek az idén immár csaknem háromnegyede évközi szerződés, amelynek 73 százalékán öt biztosító: a K&H, az Union, az Aegon, az Uniqa és a Köbe osztozik.

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója tudósítónknak elmondta, hogy évek óta tart a díjkorrekció a kötelező biztosítások piacán; a növekvő gépjármű-forgalom miatt a biztosítóknak egyre több baleseti kárt kell rendezniük. Különösen a személyi sérülésekhez kapcsolódó kártérítések átlagos összege növekedett az utóbbi időszakban. Egyelőre azonban a hazai kgfb-díjak még a térség országaiban érvényes díjak között is a legolcsóbbak, köszönhetően a biztosítók között kialakult versenynek.

Az évközi időszakban az ügyfelek alapvetően két okból kötnek kgfb-szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ez az azonnali kötés), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán, amit a szakma halasztott vagy évfordulós kötésnek nevez. Az összes szerződés 61 százalékát adó azonnaliak átlagosan 43 300 forinton köttetnek, az évfordulósok esetében átlagosan 29 200 forintért szerződtek az autósok.

Az idei első évnegyedben az online biztosításközvetítő portálján keresztül kezdeményezett összes kgfb-szerződés kétötöde évfordulós váltás volt, ami annak a jele, hogy az autósok jó része az év végi kampányidőszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Vélhetően az éves díjak emelkedése is szerepet játszhat abban, hogy az idén már minden harmadik ügyfél választotta a negyedéves díjfizetést. Az egyösszegű befizetés továbbra is kedvezményes, ezért az év közben szerződők háromötöde ezt választja.

Az idei évközi idény eddigi nyertese a K&H, az Union, az Aegon. Őket követi az Uniqa és a Köbe: ez az öt szereplő együttesen az új szerződések 73 százalékát szerezte meg.