Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az egészségügy a zsarolóvírusok fő célpontja

Az egészségügy a zsarolóvírusok fő célpontja
(Tudósítónktól)

Egy friss jelentés szerint tavaly az egészségügyet érte a legtöbb zsarolóvírusos támadás. A legtöbb kártevővel az ételgyártó iparnak kellett megküzdeni. A támadások mind súlyosabbá válnak, új szolgáltatások jelennek meg – ez mind hozzájárult a fenyegetettségek szaporodásához.

Cylance Threat Report a 2016. és 2017. évben indított támadásokat összegezi. A szakemberek a kutatásokat elsődlegesen a saját ügyfélbázisban végezték, de azokat súlyozták, hogy teljes képet adjanak a fenyegetettségekről. Azt vizsgálták, milyen iparágak érintettek elsődlegesen a hackerek támadásaiban. Tavaly az ételgyártás lett az első helyezett, a támadások felét ez az iparág szenvedte el; a vendéglátás a második (19%), az egészségügy a harmadik: 13 százalékkal. 

Ha csak a zsarolóvírusokat tekintjük, akkor kiderül, hogy a hasonló támadások 58 százaléka az egészségügyet érte, őt követte az ételgyártó ipar (13 százalék) és a gyártás (10 százalék).

A zsarolóvírus nem új jelenség, azonban az utóbbi két–három évben a támadások gyakorisága és mennyisége is látványosan megnőtt: 2017-ben háromszor több zsarolóvírusos incidenst regisztráltak, mint esztendővel előtte. Az ok: új zsarolóvírus-terjesztési módszerek jelentek meg. Ha valaki ebből a bűnözési formából szeretne megélni, nem kell, hogy vérprofi kódoló és több évtizedes tapasztalattal rendelkező hacker legyen. Elég, ha bérel egy zsarolóvírus-szolgáltatást – sokszor még fizetnie sem kell, mert a szolgáltató a kifizetett válságdíjból kapja a részesedést.

Miért éppen az egészségügy a legérintettebb? Mert a tengerentúlon is ebben az ágazatban található a legtöbb elavult IT-rendszer; sokan nem érnek rá a frissítésre, és a megszámlálhatatlan mennyiségű biztonsági kockázat ellenére sincs idő arra, hogy az információ-technológiai biztonsággal foglalkozzanak. Így aztán, ha egy automatikusan terjedő WannaCry jellegű zsarolóvírus elszabadul, annak elsősorban a régi, nem frissített, már nem támogatott rendszerek esnek áldozatul. Nem meglepő: a WannaCry ott virít a vállalkozásokat érintő fenyegetések tizes listáján.