Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyeregbe, pajtás! Kezdődik a bringaszezon a szomszédban is

Nyeregbe, pajtás! Kezdődik a bringaszezon a szomszédban is
Elek Lenke

Az elmúlt 20 év sláger járműve a kerékpár lett, ami hasznos divat, környezetvédelmi és turisztikai szempontok miatt is. Az idei bringaszezonra minden osztrák tartomány külön készül. Alsó-Ausztria is számos újdonsággal várja a kerékpárosokat.

Távol az autóforgalomtól, biztonságos, jól kitáblázott utak, hibátlan infrastruktúra, családbarát útvonalak és pihenőhelyek – ezt ígérik a tartomány Top10 kerékpár-útvonalainak a karbantartói a kerekezőknek. Elkészült a térség legújabb, magyar nyelvű ingyenes bringás térképe.

Az újdonságok közé tartozik az Ybbstal-kerékpárút tavaly átadott 55 km-es központi szakasza, ez Waidhofen an der Ybbstől az alpesi Lunz-tóig vezet. A kerékpárút elsősorban családoknak ajánlott, hiszen nincsenek említésre méltó emelkedők, és az út mentén egyedi kialakítású pihenőhelyek várják a megfáradt lábakat.

További újdonság a 111 km hosszú Thayarunde-kerékpárút, amely részben régi vasútvonalak mentén halad. Előnye, hogy az egykori gőzmozdonyok miatt, amelyek nem tudtak magaslatokat meghódítani, a hajdani vasúti mérnökök itt szó szerint „kiegyenesítették” a terepet. A sík vidék családok és akár nagyszülőkkel kerekező unokák számára is kellemes kerekezést ígér.

Az osztrák–cseh határt is átszelő út további érdekessége, hogy várak, tekintélyes kastélyok és kolostorok szegélyezik, amelyek egy-egy pihenővel összekötve megtekinthetők. Elektromos kerékpározásra természetesen itt is van lehetőség. A Thayarunde-kerékpárút Bécsből könnyen megközelíthető vonattal is, hiszen kiváló az összeköttetés.

Akik nem szeretnek csomagolni, azoknak a kerékpáros csillagtúrák javasoltak. A Bécsi-erdőben található városkát, a népszerű Badent (mások között ott élt a világhírű magyar filmszínésznő, Rökk Marika) az osztrák fővároshoz közeli fekvése és különleges hangulata teszi különösen vonzóvá. Az onnan induló kerékpáros csillagtúrák a Heiligenkreutz apátságához, Laxenburg kastélyához és hagyományos borozókhoz vezetnek. Baden népszerűségét támasztja alá, hogy már a rómaiak is az itteni kén-tartalmú gyógyvíz előnyeit élvezték, és I. Ferenc császár nyári rezidenciát tartott itt fenn.

A tartomány az e-bike hálózatát is folyamatosan fejleszti. Legyen szó hosszabb vagy rövidebb távról, a kényelmesen megközelíthető töltő- és szervizállomások gondtalan bringázást garantálnak a Duna menti kerékpárúton, a Mostviertelben található Traisental-kerékpárút által a Weinviertelben a Bucklige Welt vidékén, sőt, még az Ybbstal-i Alpok MTB-, azaz hegyikerékpár-útvonalain is, ahol szintén van lehetőség e-bik-kölcsönzésre.

A hegyikerékpárosok is számtalan lehetőség közül válogathatnak. Izgalmas kalandokat kínál például a Varázshegy, vagyis Semmering és Waldviertel, ahol Ausztria leghosszabb hegyikerékpár-útvonala található. A fejlesztésekkor arra is figyeltek, hogy az állomások közt csomagszállítást lehessen kérni. A különböző nehézségi fokozattal rendelkező MTB-szakaszok részletes leírása GPX formátumban is letölthető, mobiltelefonon és offline is használható.