Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vigyázz, kész, Lyme!

Vigyázz, kész, Lyme!

Az ellenségeink hatékonysága a szaporaságukban és a terjedésükben van! A látó kullancsok, tehát amelyek van szemük, a fűszálak végének árnyékos oldaláról esnek az arra járó áldozatukra és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok a bokrok levél fnákjáról (árnyékos oldaláról) felülről vetik rá áldozatukra magukat.

A kullancsok gyűlölik a közvetlen napfényt, mert kiszárítja, megöli őket. A párzás után a kullancsmma 2–3 hét alatt 2–3 ezer fertőző petét rak. Tehát elég egy fertőző nőstény kullancsot egy parkban vagy egy kertben lepottyantani! A kullancs járványtani körébe a gyíkoktól az őzikén, kutyán át az emberig több száz hüllő-, madár tartozik bele. A Lyme-kór kórokozói, a Borreliák a társállatoknál, a kutyáknál és az embereknél azonos kórélettani folyamatokat, betegségeket okoznak. A legnagyobb és legalapvetőbb kórélettani folyamat a csípett területen lokálisan és az egész szervezetet érintő oxigénhinyos állapot előidézése. Sajnos, a humán-orvoslás e kórfolyamatokat terápiásán figyelmen kívül hagyja, de az állatorvosok, ismerve ezeket, már terápiás szinten megoldják. A Lyme-kóros kutyabetegek ezért gyógyulnak, gazdáikkal ellentétben.

„A kullancs is egy érző lény”, ezért eltávolításakor tilos lekenni zsírral vagy olajjal és tilos csipesszel vagy két körömmel megragadni, mert a szorításra fuldokolni kezd  és ha addig még nem köpött fertőzött nyálat áldozatába, akkor a szakszerűtlen eltávolítákor megteszi azt. A szakemberek egy magyar szabadalom, a kullancseltávolító kanál használatát javasolják. A kullancsot az eltávolítás után érdemes egy kullancstesztnek is alávetni, ami kimutatja, hogy Lyme-kórral fertőzött volt-e. Ennek ismeretében fordulhatunk háziorvosunkhoz, az esetleges további kezelésre.