Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Park épül a rozsdaövezetben

Park épül a rozsdaövezetben
EuroCommPR*Bécs

Parkot alakítanak ki az osztrák főváros Nordbahnhofviertel (Északi Vasútállomás) negyedében 2023-ig. A bécsi  Gebietsbetreuung (területfelügyelet), valamint Bécs városának képviselői és építészei már be is mutatták be az új pihenőövezet, a „Freie Mitte“ első tervezetét, amelynek végső kialakításához a környéken  lakók javaslatait is várják. (Kép: Nordbahnhofviertel, Bécs / Gebietsbetreuung Stadterneuerung)

A bécsi Nordbahnhofviertel az egykori északi vasútállomástól nyugatra és a Pratersterntől északra található, a Nordbahn- és a Heinestaße között. Bécs városának vezetése a vasútállomás kihasználatlan zöld területét (rozsdaövezetét) pár évvel ezelőtt vásárolta meg. A kilenc hektárnyi területen – a városi vadonban élő, szigorúan védett zöld varangyok és gyíkok élőhelyeit érintetlenül hagyva –  2023-ig játszóteret, kutyasétáltatót és sportolásra alkalmas pihenőövezetet alakítanak majd ki. A lebetonozott területeket pedig közösségi kertekké építenék át. A parkon keresztül húzodó Leystraße meghosszabbításával sétálóösvény kötheti majd össze a 2. kerületet a 20. kerülettel.   

Ezt a területet a 2,5 hektáron húzódó, elhagyatott vasúthálózattal toldanák meg; a síneket építészeti elemként integrálnák a parkba. A sínek fölé egy kilátókat építenek, ahonnan az egész parkra megtekinthető majd.

A műemlékvédelmet élvező víztorony, valamint a vasútállomás épületének kihasználása azonban továbbra is kérdéses. A kezdeményezés tervezete szerint annyi biztos, hogy az állomás elülső csarnokát lebontanák, mivel ott a meghosszabbított O jelzésű villamos síneit fektetik majd le. Felvetődött még holokauszt-emléktábla kihelyezése is, amely a II. világháború idején erről a vasútállomásról Auschwitzba deportált mártíroknak állítana emléket.

A park környékén lakók a leopoldstadti Max-Winter-Platzon tájékozódhatnak a teljes tervezetről, és május 11-ig javaslatokat is tehetnek az új park kialakítására.