Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók

Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók
(Tudósítónktól)

Ötvennégy versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, műszaki tervezetét, ötletét a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny bíráló bizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobb munkákat, amelyek a június 5–6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal a díjakat is átadáják.

A 106 pályázat közül az első forduló után 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 57 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány, biológia, kémia, egyéb; fizika, matematika; mechanika, elektronika; informatika) osztotta be. Az egyes ágazatokba sorolt pályázók legjobb munkáit akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bíráló bizottság választotta ki, majd eldöntötte, hogy kiket talál a díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

A verseny zsűrije április 26-án hozta meg végleges döntését: három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázatot dicséretben, tizet pedig kiemelt dicséretben részesített.

A díjazott és kiemelt dicséretben részesített pályamunkákat június 5–6-án mutatják be az Ericsson K+F Központjában (Budapest, XI., Magyar tudósok körútja 11.), továbbá megtekinthetők lesznek a kutatók szeptemberi éjszakáján is.

Az ifjú feltalálók a többi közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  • mik a Lycium barbarum fiziológiás hatásai?
  • be lehet-e mutatni egy vízvezetékrendszer-modell segítségével az apparatus cardiovascularis felépítését, működéseit és betegségeit?
  • be lehet-e vezetni a virtuális valóságot az amatőr csillagászatba?

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Egyebek között megtekinthető lesz egy-egy tartásjavító táska, változtatható dioptriájú lencse, saját készítésű hangszóró és traffic protector is.