Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fellépés a független, sokszínű és pártatlan tájékoztatásért

Fellépés a független, sokszínű és pártatlan tájékoztatásért
MÚOSZ

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint az állami média azon szeletének, amely a közélettel, politikával foglalkozik, nincs olyan részlete, amely törvényesen működne. A sajtószabadság nemzetközi  napja alkalmából az "aHang", a Mérték Médiaelemző Műhely és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közösen akciózott a közmédia felszabadításáért május 3-án, az MTVA székháza előtt. (Kép: Népszava)

Az Index tudósítása szerint Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője egyebek mellett arról beszélt a demonstráción, hogy az európai megközelítés szerint a közmédia feladata az lenne, hogy megjelenítse az egymással szemben álló álláspontokat, valamint hogy párbeszédet teremtsen, e helyett azonban egy politikai érdek kiszolgálását látja el nagyon magas költségek mellett.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint az állami média azon szeletének, amely a közélettel, politikával foglalkozik, nincs olyan részlete, amely törvényesen működne. Hozzátette: „De még ebből a törvénytelen működési gyakorlatból is kilógnak a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatai. A Fidesz 2010-ben saját médiaszabályozást állított össze magának a kétharmaddal élve, de ez az egypárti szabályozás sem tekinti semmilyen szempontból kiemelt szereplőnek a kormánypárt vezetőjét, a miniszterelnököt. Utánanéztünk, de sem a médiatörvény, sem a közszolgálati kódex nem tulajdonít kiemelt szerepet a kormánypárt vezetőjének vagy a miniszterelnöknek. Ezzel szemben sokszínű és pártatlan tájékoztatást írnak elő, a politikai alternatívák bemutatását és a vélemények ütköztetését. Tehát ezekből a törvényekből nem lehet levezetni a fix műsoridős gyakorlatot. Nyílt levélben szólítjuk fel az MTVA-t, hogy vagy szüntesse meg a miniszterelnök péntek reggeli Kossuth rádiós szereplését, vagy adja meg ezt a lehetőséget a többi párt vezetőjének is.”

Te is tehetsz érte, ha aláírod a petíciót: https://terjed.ahang.hu/campaigns/szabad-kozmedia-stop-mtva